Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Elevi de la Şcoala Gimnazială Bălcescu Petofi au participat la o excursie didactică

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

STATIUNEA DE CERCETARI LIVADAZilele trecute, un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială Bălcescu Petofi au participat la o plăcută şi totodată instructivă excursie în localităţi din judeţul Satu Mare. Este vorba de elevi din clasele a VI-a A şi B, însoţiţi de profesorii: Radu Ştefan, Cuceu Vasile, Paşca Ioan şi Munteanu Gheorghe.


Excursia a început cu un moment de spiritualitate religioasă la Mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” de la Lunca Potăului (Lunca Apei), a cărei biserică a devenit la 1 februarie 1995 biserică mănăstirească. Apoi, la 28 mai 1996 a sosit aici primul nucleu de maici de la Mănăstirea Surpatele, judeţul Vâlcea, şi astfel a luat fiinţă Mănăstirea din Lunca Potăului.
Următorul obiectiv vizitat a fost Casa Memorială Vasile Lucaciu din localitatea Apa, unde s-a născut şi a copilărit marele patriot, luptător pentru cauza românilor din Transilvania secolului al XIX–lea. Vasile Lucaciu este autorul Memorandumului din 1892, actul în original putând fi văzut aici. Consecinţa redactării acestui act a fost intentarea de către autorităţile maghiare a Procesului Memorandiştilor de la Cluj, unde Vasile Lucaciu a primit cea mai grea sentinţă – 5 ani de temniţă. La intervenţia regelui Carol I, el a fost graţiat un an mai târziu de împăratul habsburg. Profesor la Colegiul regal din Satu Mare şi preot paroh în Şişeşti (Maramureş), Vasile Lucaciu a avut un singur mare regret, acela că nu a fost prezent la Alba Iulia la istorica dată de 1 Decembrie 1918, fiind plecat în străinătate pentru a obţine sprijinul marilor puteri europene în recunoaşterea actului Marii Uniri.
Cu acel prilej au fost vizitate ştrandurile din Apa şi Iojib, importante şi atractive locuri de agrement pentru turişti în sezonul estival.

 

Castelul şi cuptoarele dacice din Medieşu Aurit
CASTELUL LONIAIUrmătorul popas a fost în localitatea Medieşu Aurit. Aici, un punct de interes a fost Castelul Lonyai, construit în anul 1630, în stil renascentist. După ocuparea Transilvaniei de habsburgi, în secolul al XVII-lea, castelul a devenit fortăreaţă imperial. În următoarea etapă, grupul a vizitat Situl arheologic de la Şuculeu “Cuptoarele dacice”, reprezentativ pentru nord-vestul României. Acesta a fost cel mai mare complex de obţinere a ceramicii, aparţinător dacilor liberi, care nu au ajuns sub stăpânirea romană.

Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Livada
Periplul a continuat în oraşul Livada, la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Livada care desfăşoară activităţi de: ameliorare soiuri de plante, producere de sămânţă, testări ecologice, testări produse fitofarmaceutice, prelucrarea şi comercializare a seminţelor. Prin amabilitatea dr. ing. Bănăţean Cecilia, toţi participanţii au aflat informaţii interesante despre munca de cercetare desfăşurată de angajaţi în laboratoare şi pe terenuri agricole fiind prezentate mostre de soluri şi specii de plante tehnice obţinute. La final elevii au mulţumit gazdei primitoare prin colinde, iar aceasta cu amabilitate le-a oferit vizitatorilor dulciuri şi nuci.
Excursia a cuprins multe şi interesante informaţii, dar a fost totodată şi un prilej de relaxare, socializare şi recreere pentru participanţi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns