Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Elevii care au participat la târgul locurilor de muncă destinat lor au venit doar în vizită

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

download

Târgul locurilor de muncă pentru absolvenţii de învăţământ profesional şi tehnic a avut loc sâmbătă, 11 mai, la Satu Mare. Casa de cultură a sindicatelor a găzduit această manifestare organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, in calitate de partener într-un proiect al ISJ Iaşi.
La deschiderea festivă a participat preşedintele CJ, Adrian Ştef împreună cu directorul AJOFM-Marcel Maruşca şi  inspectorul şcolar general Mariana Roman.
Preşedintele Adrian Ştef a salutat această iniţiativă subliniind faptul că un asemenea târg este cu atât mai necesar cu cât absolvenţii dar şi viitorii absolvenţi au posibilitatea să se informeze cu privire la locurile de muncă la nivel de municipiu şi judeţ.

Elevi dar şi absolvenţi ai şcolilor profesionale din municipiul Satu Mare, Carei şi Turţ au venit însoţiţi de profesori pentru a-şi căuta un angajator. Ei au avut la dispoziţie cele peste 190 de locuri de muncă puse la dispoziţie de 19 firme. Au fost prezente cu standuri  căutând să recruteze personal Draxlmaier, Zollner, Mondiala, Autonet, Plastica, alături de alte firme mai mici.
S-au oferit locuri de muncă în meserii precum confecţioneri, mecanici, electricieni, tâmplari, tapiţeri, sudori, montatori subansamble dar şi bucătari sau chelneri.
Din păcate chiar dacă organizarea a fost bună, se pare că pe elevi dar şi pe profesorii lor acest târg i-a luat prin surprindere. Deşi au venit în grupuri organizate trimişi de şcoli, mai ales că sâmbătă a fost zi de cursuri obişnuită, cei mai mulţi dintre participanţi au venit total nepregătiţi. Nu avea asupra lor un CV despre care afirmă că nu au fost învăţaţi cum să-l întocmească şi nici că ar fi necesar atunci când te prezinţi în faţa unui angajator. Cât despre susţinerea unui prim interviu, habar nu aveau. Se pare că deşi sunt necesare şi importante, aceste lucruri nu se învaţă în multe şcoli. Nici atitudinea viitorilor angajaţi nu era una foarte potrivită, aceştia nefiind foarte convinşi că vor cu adevărat un loc de muncă.
Am asistat la încercarea unui firme de a-şi găsi angajaţi pentru posturile de bucătar, ajutor bucătar, ospătar, animator, livrator. Cei care s-au interesat de aceste locuri de muncă erau viitori absolvenţi ai unui liceu cu profil mecanic, fără nici o legătură cu domeniul cerut de angajator. Deşi ne aflăm înaintea examenului de bacalaureat , aceşti elevi erau convinşi deja că nu vor lua examenul sau că nici nu vor susţine probele, interesându-se dacă se pot angaja fără diplomă de bacalaureat.
Ne putem întreba atunci, de ce aceşti elevi nu au optat pentru o şcoală profesională unde să înveţe o meserie care să-i ajute la găsirea unui loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit, dacă tot nu vor susţine bacalaureatul.
Nici la capitolul orientare educaţională lucrurile nu stau tocmai cum ar trebui. De cele mai multe ori elevii optează la finalul clasei a opta pentru şcoli, profile şi domenii în necunoştinţă de cauză, fără să se gândescă la o finalitate şi la a profesa în domeniul ales. Aşa ajungem să avem absolvenţi de confecţii care optează să lucreze ca şi coafori sau manichiuriste. Şi asta pentru că după opt clase absolvite, elevii dar nici părinţii lor, nu ştiu care le sunt aptitudinile şi domeniile în care ar putea să se descurce cel mai bine, pentru că şcoala nu îi învaţă aceste lucruri. Cu alte cuvinte, mulţi dintre tineri sunt dezorientaţi şi la terminarea liceului.
Viitorii absolvenţi pe care i-am întrebat ce aşteaptă de la un loc de muncă au spus că nu vor să lucreze multe ore, salariul să fie bun şi munca să nu fie grea. Au fost şi tineri care au afirmat că vor să lucreze în străinătate după absolvire, indiferent în ce domeniu.
Organizatorii primei ediţii a acestui târg susţin că vor face publice rezultatele, prin care vom afla câţi dintre participanţi s-au angajat sau au fost selectaţi în vederea angajării. Grupul ţintă vizat la nivelul judeţului Satu Mare este de 1700 de absolvenţi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns