Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Elevii Școlii “Bălcescu – Petofi” au fost într-o vizită de lucru în Polonia

Următoarea întâlnire din cadrul proiectului este va avea loc în luna septembrie în Portugalia.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Următoarea întâlnire din cadrul proiectului este va avea loc în luna septembrie în Portugalia.
Următoarea întâlnire din cadrul proiectului este va avea loc în luna septembrie în Portugalia.

Aceasta a făcut parte din cadrul proiectului Comenius “Momente din trecut și prezent”

Timp de doi ani, școli din zece țări, printre care și Școala “Bălcescu – Petofi” Satu Mare, implementează Proiectul educațional Comenius “Momente din trecut și prezent”. 

Până în prezent, în cadrul acestui proiect au avut loc patru întâlniri între cadrele didactice și elevii implicați, profesori și copii din Portugalia, Spania, Italia, Polonia, Ungaria, Estonia, Turcia și Grecia. Primele întâlniri au avut loc în România, în octombrie anul trecut, când a fost lansat acest proiect, respectiv în Turcia, Estonia, iar zilele trecute în Lukowica – Polonia.

În România, acest proiect este implementat de Școala “Bălcescu – Petofi”, fiind coordonat de o unitate de învățământ din Cipru. În perioada 30 iunie – 5 iulie 2014, elevi și profesori ai școlii sătmărene s-au aflat într-o vizită de lucru din cadrul proiectului în localitatea Lukowica din Polonia. În statul polonez a fost organizată de fapt prima “tabără” internațională din cadrul acestui proiect, eveniment ce s-a bucurat de participarea a 96 de cadre didactice și elevi din toate statele implicate în proiect. Tema acestei întâlniri a fostt familia. Fiecare țară a avut de prezentat un portret de familie din trecut comparativ cu unul din prezent. Elevii au comparat toate detaliile oferite de picturi și fotografii din trecut și din prezent, de la coafura membrilor din poză la articolele vestimentare.

În Polonia cei prezenți au avut parte de un program diversificat, au avut ocazia să viziteze școala gazdă, primăria din localitate și să cunoască artiști locali. Au fost puse în scenă o serie de ateliere de lucru. Pe lângă prezentarea lucrărilor pe tema “Portret de familie, cei prezenți au arătat cât sunt de harnici și buni la cratiță, fiind pregătită o mâncare specifică zonei și denumită “Bigos”, rețetă care va face parte din cartea de bucate scrisă de elevii implicați în proiect din toate țările participante. Au fost prezentate formațiile artistice școlare poloneze, s-au organizat competiții sportive de fotbal, volei, baschet și o vizită la Muzeul Miasteczko Galicyjskie din Nowy Sącz.

În Polonia, sătmărenii au admirat clădirile monumentale și castelele din Zakopane și Krakow, mina de sare Wieliczka. Au făcut cunoștință cu obiceiurile oamenilor din zona respectivă, cazați fiind chiar la familiile elevilor polonezi. Delegația sătmăreană a fost formată din profesorii Laczka Ecaterina – coordonator de proiect, Maria Donuțiu, Bianca Nagy, Cristian Cozma și elevii Torzsa Gabriela, Ofimias Sofia, Komaromi Bettina și Simonffy – Kiss Anita.

Următoarea întâlnire din cadrul proiectului este va avea loc în luna septembrie în Portugalia.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns