Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Elevul Serdan Horea – un viitor compozitor satmarean?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Serdan Horea este elev in clasa a VII-a la Liceul de Arta Aurel Popp din Satu Mare.

Horea Serdan, un nume care promite
Horea Serdan, un nume care promite

Zilele trecute, mama sa ne-a aratat o diploma obtinuta de fiul sau, prin care i se acorda premiul I la Concursul national de teoria muzicii “Victor Ceaicovschi”, editia a IV-a, care s-a desfasurat in Bucuresti.

Un talent precoce

Pornind de la aceasta veste, am stat de vorba pret de o jumatate de ora cu Horea. L-am intrebat cand si-a descoperit vocatia si daca l-a calauzit cineva pe acest drum. Scolarul mi-a spus ca inca de la varsta de sase ani a fost atras de muzica. Inceputul a constat in participarea la un concurs de selectie, la care profesorul le-a cerut copiilor sa cante fiecare cate un cantec. Asa a ajuns el apreciat si recomandat pentru Liceul de Arta, in clasa I, unde a a optat pentru pian intensiv.

De-a lungul anilor ce au urmat, a perseverat in studiul muzicii. Si in prezent consacra interpretarii la pian nu mai putin de 2-3 ore pe zi, cu profesoara Felicia Keresztesi.

Premiat la concursuri

Prima competitie nationala la care a participat a avut loc anul trecut, pe cand era in clasa a VI-a, a fost concursul intitulat “Victor Giuleanu”, ce a avut loc la Bucuresti. Acolo a obtinut premiul II la sectiunea teoria muzicii.

A doua competitie care i-a confirmat valoarea este Concursul national de teoria muzicii “Victor Ceaicovschi”, editia a IV-a, care s-a desfasurat tot in Bucuresti, si unde a obtinut premiul I. Si pentru anul viitor si-a propus sa participe la doua concursuri, continuandu-si astfel chemarea.

Zece pe linie

Cand a venit vorba despre disciplinele scolare care ii plac, in afara de muzica, imi spune ca nu face diferenta intre materii; ii plac toate. In acest punct, mama sa, care era de fata, mi-a aratat carnetul de note, cu zece pe linie. (Modest din fire, s-a simtit stanjenit si a dojenit-o pe mama pentru gestul ei considerat de baiat indiscret). “Invat ca sa-mi asigur viitorul, daca, Doamne fereste, nu voi putea practica muzica”, tine el sa clarifice lucrurile si dand totodata dovada de o maturitate precoce. In rest, momente de deconectare gaseste in plimbarile cu bicicleta, dar este parcimonios cu timpul cheltuit pe distractii, caci nu-i ajunge pentru studiu.

Confirmari ale profesorului Ion Florea

Spusele baiatului ne-au fost confirmate si de Ion Florea, profesorul sau de teorie muzicala, caracterizandu-l pe Horea ca elev “silitor, preocupat de studii teoretice, fiind dotat cu un auz perfect”. Numai vorbe bune a avut profesorul la adresa sa, cand ne-a spus ca “are initiative, se implica in actiunile de la ore si este dornic de a-si compara cunostintele cu ceilalti colegi ai sai”.

Ganduri de viitor

Dupa absolvirea ciclului gimnazial, Horea se gandeste sa urmeze un liceu de profil fie in Cluj-Napoca, fie in Bucuresti. El spera ca acolo o sa-l remarce unul dintre profesori, sa-l “descopere”, cu zice el. O piedica de ordin material am inteles ca ii sta in cale, parintii lui fiind pensionari, fara venituri mari. Daca va depasi acest obstacol, atunci ar urma sa-si desavarseasca studiile la conservator. Specializarile lui preferate sunt compozitia si pianul. Si in prezent are un caiet in care face incercari de compozitie. Exersand zilnic, pune pe note cantecele pe care le aude. Intre compozitorii sai preferati figureaza Mozart, Hydn, Beethoven, Bach. Dintre toate genurile, prefera muzica clasica. “Daca merge clasica, merge orice”, este de parere Horea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Lasă un răspuns