Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Episcopul Ioan Sisestean a plecat la ceruri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Inmormantarea va avea loc sambata, la Biserica greco-catolica “Sf. Maria” din Baia Mare

[slideshow id=6293]

Tristete mare in intreaga Biserica Unita cu Roma greco-catolica. Inaltii prelati, preotii si credinciosii sunt in doliu, dupa ce marti seara, in jurul orei 20.30, episcopul eparhial greco-catolic de Maramures, Ioan Sisestean, a incetat din viata in urma unui stop-cardio respirator.

Familia episcopului a fost cea care a anuntat Serviciul Judetean de Ambulanta Maramures sa trimita un echipaj la locuinta acestuia din Baia Sprie. Ajunsi la fata locului, in ciuda manevrelor de resuscitare care au durat mai bine de o jumatate de ora, episcopul Ioan Sisestean nu a mai putut fi salvat. Medicii au constatat doar decesul. Credinciosii vor putea sa-i aduca un ultim omagiu episcopului Ioan Sisestean la Biseica greco-catolica “Sfanta Maria” din Baia Mare, unde a fost ctitor timp de 10 ani, participand si conducand lucrarile chiar de la infiintarea acesteia.

40 de ani de preotie si peste 16 ani de episcopat

Cu mai putin de doua saptamani inaintea Invierii Domnului s-a asternut doliul in sanul Bisericii Unite cu Roma greco-catolica. PS Sa Ioan Sisestean si-a lasat indurerati credinciosii pe care i-a iubit si pe care i-a pastorit timp de 16 ani, in calitate de episcop greco-catolic al Maramuresului, si 40 de ani ca preot.

Episcopul Ioan s-a nascut la 11 iunie 1936, in comuna Sisesti, fiind mezinul unei familii de tarani cu opt copii. Dupa terminarea scolii primare din comuna natala, urmeaza cursurile Liceului Teoretic “Gheorghe Sincai” din Baia Mare. Lucreaza pentru o perioada ca profesor suplinitor, apoi ca laborant intr-o uzina din Baia Mare. Studiaza teologia in mod clandestin si este hirotonit in secret la 16 martie 1972 de episcopul dr. Ioan Dragomir. Odata cu redeschiderea Institutului Teologic greco-catolic din Baia Mare, a functionat ca profesor de teologie dogmatica. La inceputul anului 1994 a fost numit de catre PS Lucian Muresan ca vicar al Maramuresului Istoric, la Sighetu-Marmatiei. La 4 iulie 1994, in locul PS Lucian Muresan, numit mitropolit la Blaj, este numit prin decretul nr. 104, de Congregatia pentru Bisericile Rasaritene, ca episcop al Eparhiei greco-catolice a Maramuresului. Hirotonirea intru episcop si inscaunarea a avut loc la 11 septembrie 1994, in Baia Mare, de mitropolitul Lucian Muresan, episcopii Virgil Bercea si Alexandru Mesian.

A condus Eparhia intr-o perioada de reinviere a Bisericii Greco-Catolice

PS Sa Ioan Sisestean a condus Dieceza intr-o perioada de reinviere a Bisericii greco-catolice, destul de dificila, cu multe probleme. In aceasta perioada a incercat sa dea tonul unei atmosfere de optimism, de viata crestina autentica si in acelasi timp de colaborare pasnica cu celelalte confesiuni. A sustinut invatamantul religios teologic atat cel universitar, cat si cel preuniversitar, mentinand seminarul teologic diecezan. De asemenea, a sustinut infiintarea specializarilor de teologie didactica si pastorala, in cadrul Universitatii de Nord Baia Mare. A avut o preocupare in a alege pe acei tineri care sa fie urmasii fideli ai preotului unic Isus Cristos.

“Cu totii am ramas profund marcati de trecerea in eternitate intr-un mod fulgerator. Desi era bolnav, cu o zi inainte parea ca se simte bine. Studentii l-au auzit glumind si acum nu le vine sa creada ca la scurt timp s-a intamplat nenorocirea. I-a placut sa stea de vorba si sa-i cunoasca pe seminaristi in dorinta de a deveni preoti cat mai buni. Ne unim cu totii in rugaciune ca sufletul Prea Sfintitului Ioan Sisestean, sa se aseze in lacasul celor drepti”, marturiseste preotul Mircea Manu, rectorul Institutului Teologic “Episcop Dr. Alexandru Rusu”.

A luptat pentru credinta lui

Episcopul Ioan Sisestean a fost un bun prieten si colaborator cu protopopul Baii Mari, Cristian Albu.

“A fost o colaborare inca de la instalare ca episcop. Imediat m-a numit protopop greco-catolic al Baii Mari. Au urmat cativa ani in care am impartasit impreuna mersul lucrurilor din Eparhia greco-catolica de Maramures. Am fost in stransa colaborare si am luat impreuna deciziile care trebuiau luate de fiecare data. Am vazut in dansul un om care a luptat pentru credinta lui. A fost un om darz, drept si a iubit foarte mult credinciosii si a incercat ca pastorirea lui sa fie conform cerintei Domnului. Vestea trecerii lui in Patria Domnului a fost un moment de tristete, dar care s-a imbinat cu speranta ca se duce acolo de unde si-a primit viata, la Domnul pe care L-a slujit cu mult drag si curaj, pentru rasplata binemeritata”, maruriseste Cristian Albu, Protopopul Baii Mari.

PS Ioan a sfintit peste 30 de biserici

Despre Ioan Sisestean, purtatorul de cuvant al Eparhiei greco-catolice de Maramures, preotul consilier cultural Angel Zareczki, spune< “Este unul dintre preotii care a mentinut vie credinta greco-catolica pe teritoriul Eparhiei Maramuresului, riscandu-si sanatatea, fiind de multe ori pus in fata anchetelor organelor de securitate. A facut parte din echipa care in clandestinatate s-a implicat in revigoararea Bisericii greco-catolice, alaturi de actualul Intai Statator al Bisericii Unite cu Roma greco-catolica, PF Lucian Muresan si PS Alexandru Mesian, episcop eparhial al Episcopiei Lugojului. A participat astfel la revigorarea acestei bisericii dupa caderea comunismului”.

In timpul episcopatului sau a sfintit peste 30 de biserici, iar marea majoritate a celor construite dupa anii ’90 au fost tarnosite in mandatul sau. Tot in aceasta perioada s-au reinfiintat departamentele eparhiale< de tineret pastoral, comunicatii sociale si cultural.

“Ne despartim de un slujitor al Sfantului Altar”

Credinciosii ortodocsi impartasesc durerea greco-catolicilor, care si-au pierdut intaiul pastor. Preotii, protopopii si ierarhii sunt intristati de aceasta veste si le transmit sincere condoleante fratilor greco-catolici.

“Vestea trecerii la cele vesnice a PS Sa Ioan Sisestean pe de o parte ma intristeaza, intrucat ne despartim de un om pe care l-am cunoscut si de un slujitor al Sfantului Altar. Pe de alta parte este un moment de bucurie intrucat cu totii parasim lumea aceasta, ducandu-ne la Mantuitorul Iisus Hristos, pentru a sluji mai departe in vesnicie. Doresc din toata inima si tot sufletul ca Dumnezeu sa-i faca parte de odihna si fericire vesnica sufletului Prea Sfintitului Ioan, iar preotimii si credinciosilor greco-catolici le transmit sincere condoleante. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace”.

Romano-catolicii se roaga pentru sufletul episcopului Ioan

Biserica Romano-Catolica este alaturi de Biserica greco-catolica in aceste clipe grele de durere prin care trece. Protopopul romano-catolic al Baii Mari, Jozsef Lieb, parohul Bisericii “Sf. Treime” din Tintirim, ne-a marturisit< “Cu inima indurerata am fost instiintat despre decesul Prea Sfintiei Sale Ioan Sisestean. Cu aceasta ocazie, credinciosii romano-catolici transmit condoleantele lor catre fratii nostri greco-catolici. Noi ne rugam pentru sufletul episcopului Ioan”.

Il plang si cedrii de Liban

Nu numai credinciosii il plang pe episcopul Ioan Sisestean, ci si toate cele carora in decursul anilor le-a dat viata. Despre Prea Sfintia Sa Ioan Sisestean am aflat ca ii placea foarte mult sa planteze arbori ornamentali si iubea foarte mult verdeata. La sediul Eparhiei Greco-Catolice a Maramuresului a amenajat spatiul verde in parculetul din apropiere si a plantat in urma cu mai bine de opt ani braduleti, cedri de Liban si alti arbusti ornamentali. Acum, toate acestea sunt triste si parca varsa o lacrima de tristete pentru stapanul lor care care le-a dat viata si le-a a fost mereu aproape. Inaltul prelat spunea ca si-a dorit ca prin aceasta lucrare sa faca legatura intre Eparhia Greco-Catolica a Maramuresului si locurile Biblice.

Episcopul Ioan va ramane vesnic un exemplu pentru preotii Eparhiei

Trupul neinsufletit al raposatului parinte episcop a fost depus ieri, la ora 18, in Biserica Greco-Catolica “Sfanta Maria” din Baia Mare, b-dul Unirii nr. 11 A. Oficiile funerare vor avea loc sambata, 16 aprilie, prin celebrarea Sfintei Liturghii la ora 10.30, urmata de slujba inmormantarii. “Pilda vietii Sale si marturisirea neclintita a credintei, in vremuri de grea incercare a Bisericii Greco-Catolice, sa ramana pentru noi ca exemplu! Vesnicul Arhiereu Isus Cristos sa-i primeasca sufletul in Patria cereasca, facandu-i parte de Lumina Invierii”, scrie in comunicatul transmis de Biroul de presa al Eparhiei Greco-Catolice de Maramures.

Vicarul general Simion Ilies va detine interimatul

Pana la numirea uni administrator eparhial, de catre Arhiepiscopul Major Lucian Muresan (in maxim 30 de zile), interimatul va fi asigurat de vicarul general Simion Ilies. Problemele curente ale Episcopiei Greco-Catolice de Maramures vor fi rezolvate impreuna cu Curia Consultorilor, formata din preoti consilieri si canonici.

Preotul Simion Ilies este vicar general din 1 iunie 2002. Din anul 1994, este parohul Bisericii Greco-Catolice “Sf. Cruce” din Baia Mare. A absolvit Institutul Teologic Episcop “Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare, in anul 1994, si este licentiat doi ani mai tarziu la Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii Bucuresti.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns