Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Episcopul Iustin Sigheteanu a sfinţit noile lucrări făcute la biserica din Raţiu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de peste 20 de preoţi
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de peste 20 de preoţi

La Sfânta Liturghie au participat peste 300 de credincioşi deşi satul are 40 de locuitori

Ziua de sâmbătă 28 iulie, o zi lucrătoare s-a transformat într-o zi de sărbătoare pentru locuitorii satului Raţiu, la fel şi pentru sutele de sătmăreni veniţi din diferite părţi ale judeţului. A fost ziua când aici a venit pentru prima oară un episcop, Preasfinţitul Iustin Sigheteanu, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

Aflată între dealurile Tăşnadului, la bisericuţa cu hramul ”Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Raţiu au fost binecuvântate lucrările care s-au făcut în ultima vreme. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de peste 20 de preoţi, 4 diaconi, de Preasfinţitul Iustin Sigheteanu, de exarhul mănăstirilor din episcopie, stareţul Mănăstirii Scărişoara, părintele Timotei Bel, protopopul de Carei – părintele Marian Crainic, protopopul de Sighet – preotul Pop Vasile, preotul paroh – Gheorghe Andreica. N-au lipsit oficialităţile, pe scena pe care a fost săvârşită Liturghia i-am putut remarca pe Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Ovidiu Silaghi, Ministrul Transporturilor, Vasile Mitraşca, primarul din Tăşnad, Octavian Petric, lider PSD Satu Mare.

Temperaturile de peste 30 de grade, i-a poziţionat pe credincioşi la umbra bisericii, la umbra pomilor roditori dimprejur. Puţini au stat în faţa scenei. Au fost prezenţi peste 300 de credincioşi.

În predica sa, Preasfinţitul Iustin a vorbit despre mai multe probleme cu care se confruntă România. În preambul s-a arătat mâhnit de canicula prin care trecem ”Poate nu suntem vrednici, noi facem rugăciuni, dar poate l-am supărat pe Dumnezeu că nu ne trimite ploaie la bună vreme.” S-a arătat dezamăgit de faptul că tot mai puţini credincioşi ajung la biserică, aceştia au slăbit în credinţă, mulţi dintre ei preferă să se odihnească, să meargă la lac, la ştrand, la pădure, uită de cele două ore de rugăciune din biserică. O altă problemă expusă a fost acea că oamenii uită să mai facă copii: “suntem tot mai puţini, multe familii preferă să crească doar un copil”. Ajunşi la maturitate, aceştia sunt trimişi în alte ţări, nu ştim să preţuim valorile, spune Preasfinţitul Iustin. „Noi chiar dacă suntem în Europa nu avem voie să devenim atât de europeni încât să uităm de Dumnezeu. Europenii uită de Dumnezeu, s-a desacralizat Europa. Noi păstorii bisericii atragem atenţia că nu tot ce are Europa este folositor, necredinţa nu e folositoare sufletului românesc”, mai spune episcopul Iustin.

Peste 300 de credincioşi au fost prezenţi
Peste 300 de credincioşi au fost prezenţi

La sfârşitul slujbei, preotul Marian Crainic a adresat cuvinte de mulţumire episcopului şi tuturor celor care au împodobit această zi. De altfel, PS Iustin i-a acordat preotului slujitor aici de 8 ani, Gheorghe Andreica, brâul roşu de iconom. Diplome de recunoştiţă au mai primit Consiliul Parohial Raţiu, Vasile Mitraşca, primarul Tăşnadului, Mircea Govor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean care nu a ajuns la această sărbătoare, Oliviu Buzgău, inginer, Cristian Moldovan, inginer.

După ce au primit iconiţe din partea Preasfinţitului, credincioşii au servit bucate bune oferite de fiii satului. Din agapa creştinească au făcut parte sarmalele, fasole, platouri, cozonaci şi răcoritoare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns