Image 1
Image 2

EROII NEAMULUI

Eroii înmormântați în Cionchești, Tătărăști, Borlești și Pomi, comemorați de autorități, elevi, profesori și localnici

Activitățile penultimei etape din Programul ”Comemorarea eroilor neamului în județul Satu Mare”, derulat sub coordonarea Instituției Prefectului județul Satu Mare, de către asociațiile de rezerviști militari din SRI, MAI și MApN, ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

…în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare și UAT – uri din județ, a continuat, luni 23 octombrie 2023, în comunele Viile Satu Mare și Pomi.

Am comemorat și ne-am arătat recunoștința față de eroii militari români căzuți în octombrie 1944 și înmormântați în cele două comune, astfel: 2 (unul cunoscut, altul necunoscut) în curtea Bisericii Greco Catolice din Cionchești; 28 (18 cunoscuți, 10 necunoscuți) în centrul localității Tătărăști; 17 (cunoscuți) și un localnic (cunoscut) în Cimitirul ortodox din Borlești și unul (necunoscut) în Cimitirul ortodox din Pomi.
Dintre instituțiile co-semnatare ale Programului, au participat reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș”, Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare, Serviciului de Telecomunicații Speciale – UM 0652, Batalionului de Geniu 52 Tisa, Penitenciarului Satu Mare, Muzeului Județean, Direcției Județene pentru Cultură. Au participat numeroase cadre din Asociațiile de rezerviști militari proveniți din SRI, MApN și MAI.

Memoria eroilor militari a fost cinstită și onorată prin prezența domnilor: Radu Tiberiu Roca – prefectul județului Satu Mare; Szucs Szabolcs – primarul comunei Viile Satu Mare; Cosmin Ionel Krișan – primarul comunei Pomi; Radu Iancu – directorul Cancelariei Prefectului; Florian Claudiu Găzdac – coordonatorul Programului din partea Instituției Prefectului Județul Satu Mare; Zamfir Danciu – directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare; Mihai Mocan – muzeograf la Muzeul Județean Satu Mare. Ca și prezență inedită, o menționez pe cea a doamnei dr. Andreea Pop, referent zonal de la Institutul Național al Patrimoniului București. Rolul de prezentator a fost prestat, din nou cu brio, de către Mihai Mocan.

Garda la morminte a fost asigurată de către militari din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare.
Parastasele de pomenire a eroilor au fost oficiate de către părintele protopop greco – catolic Dumitru Roman și preoții parohi greco catolici Armand Dan (Cionchești), Eduard Fischer (Satu Mare) la Cionchești și de către preotul militar, Mircea Alexandru Câcău, al Garnizoanei Satu Mare, împreună cu preoții parohi ortodocși Florin Libotean (Tătărăști), Ovidiu Dragomir (Borlești), Gabriel Chereji (Pomi) și Nicolae Coroian (Bicău) la mormintele din Tătărăști, Borlești și Pomi.

Au luat cuvântul doamna Măriuca Coț din Pomi și domnii: Radu Tiberiu Roca, Szucs Szabolcs, Cosmin Krișan, Zamfir Danciu, Florian Găzdac, Mihai Mocan, Voicu Șichet și Gabriel Chereji. Col. (r) Iosif Pordea (în Cionchești) și preotul Gabriel Chereji (în Borlești) au cântat câte o melodie potrivită locului și momentului.
Au fost depuse coroane de flori din partea Consiliilor Locale și Primăriilor Viile Satu Mare și Pomi, din partea Instituției Prefectului Județului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, unităților din sistemul național de ordine publică, apărare și siguranță națională, Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Muzeului Județean Satu Mare, Asociațiilor de rezerviști militari din MApN, MAI, SRI și din partea Asociației Fii Satului Tătărăști.

Momente importante cu trimitere spre viitor!

În Cionchești și Tătărăști, elevi ai Școlii Gimnaziale din Viile Satu Mare, sub coordonarea doamnei directoare Monica Mureșan și doamnei învățătoare Alina Pop, au susținut frumoase momente artistice, la un nivel superior celor de anul trecut. Felicitări copiilor și cadrelor didactice!
La Tătărăști, elevi ai Liceului ortodox Nicolae Steinhardt din Satu Mare au încântat asistența cu repertoriul ales. În acest caz, am simțit instrucția muzicală dată elevilor de către mentorul lor, domnul profesor – părintele Florin Libotean. Bravo!


În Borlești și Pomi, elevi ai Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Marina” din Pomi, sub coordonarea doamnei director Delia Pop și a doamnelor profesoare Ramona Găină și Ana Miclăuș, au impresionat prin programul artistic neșablonar, lucrat, pregătit din timp și consistent. Imaginea copiilor îmbrăcați în ii populare, disciplina și rezistența lor la două activități prelungite, îmi formează convingerea că sarcinile sunt abordate cu seriozitate la Școala Gimnazială din Pomi. Bravo!

Nu trecem pe lângă faptele bune!

Este ”musai” să aduc și în acest an 2023 un ”Laudatio” domnului primar Cosmin Ionel Krișan și Consiliului local Pomi, cei care au edificat un loc de pelerinaj istoric la Mormântul comun de război din Cimitirul Ortodox din Borlești, zic eu pentru cel puțin 50 de ani de acum înainte, dovedind că iubesc istoria națională, prețuiesc și înțeleg jertfa pe pământ sătmărean a eroilor militari români din cel de al Doilea Război Mondial.
Drept consecință, din partea Asociației Civice Tempora, domnului primar i-a fost înmânată o diplomă de excelență, ca însemn de apreciere pentru refacerea Mormântului comun de război din Cimitirul Ortodox Borlești.
Cimitirul ortodox din Pomi a fost locul în care ne-am adus omagiul față oamenii din această comunitate, care de-a lungul anilor au îngrijit, pus o floare, o lumânare, o coroană, spus o rugăciune la mormântul individual de război.
În mod particular, ne-am arătat considerația față de familia răposatului Ionel Coț care împreună cu soția Măriuca și familiile copiilor lor au întreținut constant și apoi refăcut mormântul de pământ. Doamnei Măriuca Coț i-a fost înmânată o diplomă de excelență din partea Asociației Civice Tempora, ca însemn de apreciere pentru îngrijirea și refacerea Mormântului individual de război din Cimitirul localității Pomi.
În toate locurile, autoritățile locale au fost gazde atente, oferind participanților o ”sarma”, un cozonac și un pahar cu apă, metaforic vorbind.
Col. (r) ing. Ștefan Coșarca