Potenţialii cumpărători de porci graşi susţin că preţurile de 9-10 lei kilul în viu sunt prea mari, în vreme ce fermierii susţin că animalele au crescut cu porumb la 1,2 – 1,4 lei kilul, fapt ce justifică preţul. Oferta este în creştere în unele târguri. Purceii au preţuri bune pentru vânzători.
Sâmbătă, 17 noiembrie 2012, la Botiz, s-a desfăşurat târgul săptămânal de animale şi produse agricole. Cu remorci sau cu alte mijloace de transport au fost duşi la târg numeroşi porci graşi.
Greutăţile lor au fost cuprinse între 110 şi 180 de kilograme. Unele exemplare păreau a fi crescute cu furaje similare celor folosite în complexele specializate, iar altele se dovedeau hrănite în sistem tradiţional gospodăresc.
Este demn de remarcat faptul că indiferent de furajele folosite, preţurile guiţătorilor buni de tăiat erau cuprinse între 9 şi 10 lei kilul în viu, în funcţie de capacitatea de negociere a cumpărătorului.
Unii cumpărători curajoşi care se pricep la aprecierea greutăţii porcilor mai au norocul de a achiziţiona porc la 8,5 lei/kil. Este un lucru mai rar întâlnit, dar există ca posibilitate.
Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).
Fii primul care comentează