Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Expoziţia “Micul Prinţ” s-a deschis la Muzeu a 19-a oară

Micul Prinţ şi oaspeţii lui
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A fost lansat şi un album aniversar al evenimentului creat de Cristina Gloria Oprişa

Micul Prinţ şi oaspeţii lui
Micul Prinţ şi oaspeţii lui

Saloanele de la etajul Muzeului de Artă din Satu Mare s-au dovedit o gazdă excelentă în acest an pentru a 19-a întâlnire artistică sub semnul Micului Prinţ, personaj-simbol al inocenţei, ales ca patron spiritual de Cristina Gloria Oprişa, iniţiatoarea şi sufletul acestei manifestări artistice anuale.

Expoziţia-happening iniţiată de artista născută la Deva şi împlinită în Sătmar s-a născut aproape deodată cu fiica Cristinei, Iana Frezia, şi a crescut la fel de frumos, de la începuturile umile din anii 1990 devenind un eveniment de amploare internaţională cu un specific foarte personal. Şi în acest an s-au adunat în cele patru săli de la etaj lucrări semnate de artişti cu vârste de la trei ani în sus, copii, elevi, studenţi şi artişti profesionişti consacraţi, din România şi nu numai (se pot vedea lucrări sosite din Slovacia sau Statele Unite), în cele mai felurite tehnici şi moduri de exprimare artistică, într-un amalgam distribuit cu multă eleganţă în spaţiul expoziţional.

Spaţiul nu ne permite acum să intrăm în detalii privind participanţii şi lucrările lor, urmând să revenim în Informaţia de Duminică. Vrem doar să notăm sentimentul predominant degajat de plimbarea prin expoziţie: o dragoste duioasă şi îngrijorată pentru destinul frumuseţilor planetei pe care trăim. Poate cea mai sugestivă lucrare, care rezumă tot ce se poate privi în jur, se află în sala a treia şi aparţine Minervei Radu Mărginean. O figură cristică întinsă pe un glob de mari dimensiuni susţine grijuliu un fir de aţă subţire de care atârnă precar un glob miniatural, în timp ce “Georges”, cum a fost intitulat personajul, îşi ţine, abătut, la frunte cealaltă mână, gânditor şi oleacă obidit. Totul pe un fundal auster de cer bleu şi pământ uscat.

Ca de obicei, am avut parte şi de un mic spectacol, oferit de copii din clasa de actorie a lui Carol Erdos (micul Andrei Soponar pare născut să dea viaţă Micului Prinţ), alături de muzica folk a elevilor Colegiului Eminescu şi cântecele grupului Inedit. S-a lansat şi un album aniversar al evenimentului, în ediţie limitată, cu o prefaţă semnată de Ioan Nistor.

Cristina Gloria Oprişa s-a arătat hotărâtă să ocupe de tot Muzeul, întrucât săptămâna viitoare, de ziua ei, va deschide o bogată expoziţie personală. Am zice că primul pas al planului de cucerire i-a reuşit impecabil.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Domnule Andreica , un muzeu de arta este locul unde trebuie sa expuna artistii adevarati NU AMATORII, cum se intimpla la muzeul din Satu Mare. Artistii profesionisti nu mai au loc in muzeul de arta care este plin de kitch-ul amatorilor. Operele de patrimoniu sint date jos de pe peretii muzeului pentru kitch-ul amatorilor. NICAIERI IN ROMANIA SAU IN LUME nu se intampla asa ceva. Doar aici la Satu Mare hotarasc snobii si amatorii…….

Lasă un răspuns