Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Expoziție cu miros de sarmale la Muzeul Județean de Istorie

Sarmale gatite in oale de lut
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
La sfarsitul evenimentului, invitatii au fost serviti cu sarmale gatite in oale de lut
La sfarsitul evenimentului, invitatii au fost serviti cu sarmale gatite in oale de lut

O nouă expoziție care sparge tiparele clasice în care se desfășoară evenimentele de acest gen s-a deschis ieri la Muzeul Județean Satu Mare, într-un cadru cu totul deosebit. Expoziția “Oala cu sarmale a bunicii” găzduiește oale tradiționale de sarmale din toate regiunile României, și din Ucraina, dar nu numai.

În deschidere au vorbit Georgiana Onoiu, muzeograf la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București, Carla Roșca, de la Complexul Național Muzeal “Astra” Sibiu, Andrei Milin și Borca Ilin de la Muzeul Satului Bănățean, Camelia Burghele de la Muzeul de Istorie și Artă Zalău, Felician Pop, directorul Muzeului Județean Satu Mare.

Deschiderea expoziției la Satu Mare a fost posibilă prin eforturile Marei Lobonț Pușcaș, restaurator ceramică la Muzeul Județean și Adela Dobrescu, restaurator textile, de la aceeași instituție.

Olarul din Vama, Istvanfi Geza, a spus câteva cuvinte despre utilizarea oalelor din ceramică. Oamenii se reîntorc la ceea ce este tradițional, la ceea ce este natural. Arta gătitului în oale de lut, precum făceau bunicile noastre, reînvie încet, bucurându-se de tot mai multă popularitate.

Timp de trei luni, atât cât expoziția se va afla la Satu Mare, gospodinele din județ pot să afle care erau rețetele de sarmale după care se găteau cu zeci de ani în urmă și pot chiar să le încerce, cu garanția că vor ieși deosebite. Muzeul din Zalău a completat expoziția cu postere cu rețete tradiționale de sarmale cu curechi, cu viță de vie, pârgăluite cu ulei ori cu unsoare de porc, fierte pe șpor sau pe fiteu.

Copiii din Ansamblul Cununița Năzdrăvană, condus de Maria Carmen Sas și Leontina Dorca, au animat evenimentul prin colinde strămoșești, îmbrăcați în frumosul port popular.

Inedit la acastă expoziție a fost momentul în care Istvanfi Geza, olar din Vama, a făcut o demonstrație, arătând care sunt etapele realizării oalelor din lut.

Drumul lutului de la groapă și până pe raftul de unde ajunge la cumpărător durează mai mult de un an de zile, timp în care meșterul creator ține post și, prin munca sa, transmite tot ce are el mai bun în aceste oale, după cum au spus muzeografii.

Mai multe despre olărit și despre arta gătitului în oale din ceramică veți citi în următorul număr al suplimentului de cultură Informația de Duminică.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns