Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DECIZIE BAZATĂ PE STUDII TOXICOLOGICE

FDA interzice un ingredient periculos din sucuri

FDA interzice un ingredient periculos din sucuri
Majoritatea marilor companii de băuturi răcoritoare au eliminat treptat ingredientul din produsele lor în ultimul deceniu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Un ingredient folosit frecvent în sucurile cu aromă de citrice pentru a menține gustul uniform distribuit a fost, în sfârșit, interzis definitiv în Statele Unite. FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) a revocat acum înregistrarea unui ulei vegetal modificat cunoscut sub numele de BVO, în urma unor studii de toxicologie recente care fac dificilă susținerea utilizării sale continue.

 

 

BVO, sau uleiul vegetal bromurat, a fost utilizat ca agent emulsifiant din anii 1930 pentru a asigura că aromele de citrice nu plutesc la suprafața sucurilor. Adăugarea a doisprezece atomi de brom la un triglicerid creează un ulei dens care rămâne uniform distribuit în apă când este amestecat cu grăsimi mai puțin dense.

 

 

Totuși, BVO nu este doar un simplu emulsifiant. Studiile pe animale au indicat că acest compus se poate acumula în țesuturile noastre grase. Capacitatea bromului de a împiedica iodul să funcționeze corect în tiroidă a ridicat suspiciuni cu privire la riscurile acestui emulsifiant de-a lungul decadelor.

 

 

BVO este deja interzis în multe țări, inclusiv India, Japonia și națiunile din Uniunea Europeană. În statul California, interdicția a fost adoptată în octombrie 2022, urmând să intre în vigoare în 2027.

 

 

FDA a fost însă mai lentă în a lua măsuri. În anii 1950, agenția considera BVO ca fiind general recunoscut ca sigur (GRAS). Aceasta s-a schimbat în deceniul următor, când au apărut întrebări privind toxicitatea sa, determinând FDA să-și revoce clasificarea GRAS și să limiteze temporar utilizarea la concentrații mici, de cel mult 15 părți pe milion, exclusiv în băuturile cu aromă de citrice.

 

 

Colectarea datelor privind riscurile BVO pe termen lung a fost dificilă, bazându-se în mare măsură pe studii de amploare. Totuși, dovezile au crescut treptat. Un studiu din Marea Britanie din anii 1970 a constatat că bromul se acumulează în țesuturile umane, iar studiile pe animale au legat concentrațiile mari de BVO de probleme cardiace și comportamentale.

 

 

A durat mult timp și numeroase studii suplimentare, dar pe baza cercetărilor recente, FDA este în sfârșit convinsă că există suficiente dovezi pentru a interzice complet utilizarea BVO.

 

 

Majoritatea marilor companii de băuturi răcoritoare au eliminat treptat ingredientul din produsele lor în ultimul deceniu. „De-a lungul anilor, mulți producători de băuturi și-au reformulat produsele pentru a înlocui BVO cu un ingredient alternativ, și astăzi, puține băuturi din SUA conțin BVO”, a spus Jones.

 

 

Interdicția ar putea semnala mai multe schimbări viitoare, Jones anunțând că agenția revizuiește reglementările privind utilizarea aditivilor alimentari, cu scopul de a interzice automat orice agent de colorare alimentară găsit că provoacă cancer la oameni sau animale, făcând astfel procesul birocratic mai agil.

 

 

Decizia finală privind reclasificarea BVO de către FDA a trecut printr-un proces de revizuire îndelungat, care a fost acum finalizat. Cu alternative adecvate la BVO deja utilizate, ingredientul nu va fi probabil dorit.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns