Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fermierii pot depune cereri de plata pentru terenul lucrat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Beneficiarii sprijinului pot fi proprietari, arendasi, concesionari sau administratori ai asociatiilor in participatiune

[singlepic id=6000 w=320 h=240 float=]

Dupa cum ne-a informat Ioan Branzei, director executiv adjunct APIA Maramures, s-a lansat, la inceputul acestei luni, campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata. Pentru a beneficia de sprijinul financiar, fermierii trebuie sa depuna la APIA, in intervalul 1 martie-17 mai, o singura cerere de plata.

Cei care depun cereri dupa data limita vor fi penalizati cu 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Dupa 11 iunie, cererea de sprijin nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs. Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc.

81 de euro pentru fiecare hectar lucrat

Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul. “Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. in cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuatilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare. De asemenea, solicitantul trebuie sa respecte Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) pe toata suprafata fermei”, spune directorul Branzei. Schemele/masurile de sprijin pe suprafata cuprind< schema de plata unica pe suprafata (SAPS)> plati nationale directe complementare (culturi in teren arabila, in pentru fibra, cânepa pentru fibra, tutun, hamei, sfecla de zahar)> schema de plata separata pentru zahar> plati tranzitorii pentru tomate destinate procesarii> plati compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala> plati compensatorii pentru zonele montane defavorizate (plati compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural, plati de agro-mediu).

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Pentru campania 2010, fermierii beneficiaza de o alocatie financiara de circa 81 de euro pentru un hectar.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns