Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fermierii sătmăreni au ajuns bătaia de joc a fabricilor de lapte

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Vaci in stabulatie libera la Petresti
Vaci in stabulatie libera la Petresti


Crescătorii de animale consideră că preţul pe litru ar trebui să fie de 2 lei iar al cărnii 3 euro/kg

    În ultimii 10 ani efectivele de bovine din judeţ au scăzut cu aproape 30%. Evidenţele Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare menţionează existenţa a 44.069 de bovine, din care 28.396 de vaci cu lapte. Acestea se regăsesc în exploataţii, unităţi de stat şi în gospodării ale populaţiei 26.290 de capete. Crescătorii acestor animale sunt nemulţumiţi de faptul că de la ei laptele marfă pleacă din fermă la preţuri cuprinse între 80 de bani şi 1,3 lei litrul, în vreme ce produsele finite au preţuri de 3-4 ori mai mari. Preţul ar trebui să fie 2 lei/litru la lapte şi 3 euro/kilogram la animalele de carne. Statisticile naţionale arată o scădere a producţie de lapte, fapt pus în principal pe seama efectivelor existente în regres.

Rasele mixte pot reprezenta şansa fermierilor

Aşa cum rezultă din cifrele prezentate mai sus, doar cu puţin peste 2.100 de de vaci cu lapte se regăsesc în exploataţii de zeci sau sute de capete. Dacă cineva şi-a pus întrebarea care este cea mai mare fermă de bovine din judeţ şi din Nord-Vestul României, răspunsul îl poate găsi în cele ce urmează. La Petreşti, fosta fermă CAP a rămas ca exploataţie viabilă de bovine, cea mai mare.

După cum ne-a spus Mozer Francisc, preşedintele societăţii, ferma pe care o conduce are peste 1.200 capete de bovine, din care aproximativ 600 de vaci cu lapte. Unele sunt în producţie, altele sunt în repaus înainte de fătare. S-a optat pentru vacile din rase mixte pentru că acestea indiferent de împrejurări prezintă interes prin prisma producţiei de lapte, dar şi a celei de carne.

Interlocutorul nostru a subliniat faptul că la o producţie medie de 19-20 de litri de lapte marfă/zi/animal în lactaţie, comercializat la 1,3 lei/litru (în vreme ce în magazine laptele de consum se vinde la preţuri cuprinse între 4,19 şi 4,99 lei/litru şi nu în toate situaţiile este grăsimea de 3,5%)  este greu de vorbit despre rentabilitate.

La cheltuielile actuale cu furajarea, plata energiei electrice, laptele ar trebui să iasă pe poarta fermei la preţul de 2 lei/litru, moment în care s-ar putea vorbi despre rentabilitate. În condiţiile actuale de furajare de la Petreşti producţia medie de lapte este în jur de 20 de litri, cu recorduri până la 40 de litri lapte/zi/animal.

Dezavantaj imens este pentru fermier şi faptul că preţurile mari ale cărnii de vită în magazine conduc la un consum redus din partea populaţiei. Este totuşi curios faptul că în cazul procesatorilor tăuraşii sunt cumpăraţi la 8 lei kilogramul în viu, în vreme ce în magazine carnea este considerabil mai scumpă decât ar fi normal.

Tăuraşii ajung la vânzare la greutăţi de aproximativ 500 de kilograme în viu, iar vacile cu anume probleme de reproducţie sau de altă natură ating greutăţi de 700 de kilograme. Vânzarea animalelor de carne este lentă. Adesea se pot valorifica 30-40 de tăuraşi într-o lună de la Petreşti.
Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns