Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Scandalul laptelui infestat distruge încrederea în zootehnia românească

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mozer Francisc este convins ca scandalul laptelui cu aflatoxina are substrat politic
Mozer Francisc este convins ca scandalul laptelui cu aflatoxina are substrat politic

 Fermierii sătmăreni spun că analizele de lapte pentru concentraţia de aflatoxină sunt riguroase şi se fac foarte des

   După scandalurile referitoare la porcii cu trichineloză, a cărnii de cal, a peştelui cu salmoneloză, a puilor cu te miri ce probleme, a legumelor şi a fructelor cu pesticide în exces, iată că în România s-a declanşat şi scandalul laptelui cu aflatoxină. Potrivit părerii unor fermieri sătmăreni, acest scandal a fost stârnit în mod intenţionat pentru a le face crescătorilor de vaci viaţa şi mai amară şi de a distruge zootehnia.

Se cuvine subliniat faptul că aflatoxina este produsă de sporii ciupercilor din familia Aspergillus flavus şi Aspergillus parasiticus, care infestează arahidele. Specialişti în domeniul nutriţional susţin că alimentele cu aflatoxină consumate vreme îndelungată pot stimula apariţia cancerului. Aflatoxina se poate găsi în carne, în ouă, dar şi în alte alimente.

Aflatoxina se poate găsi în mai multe alimente

Bovinele, ovinele, caprinele, porcinele, şi păsările sunt hrănite cu porumb. Dacă acesta este infestat de Aspergillus toate produsele directe, procesate sau derivate obţinute din carne, lapte şi ouă pot prezenta niveluri de aflatoxină peste limita admisă (de 0,05 μg/kg pentru laptele brut, lapte tratat termic şi lapte destinat fabricării, conform reglementărilor europene).

Referitor la acest scandal cu ecou internaţional, părerile fermierilor sătmăreni sunt oarecum identice. Ei consideră că aflatoxina nu a fost descoperită acum. Ea există şi apare ca urmare folosirii unor furaje cu probleme, în special a porumbului, silozului şi a fânului mucegăit.
Iată câteva opinii consemnate cu referire la aflatoxina din lapte.

Fânul şi porumbul mucegăit nu sunt recomandat a se folosi în furajarea animalelor

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns