Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fermierii sătmăreni susţin că semănatul a întârziat mai mult de două săptămâni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mozer Francisc sustine ca sunt intarzierile la semanat de 3-4 saptamani
Mozer Francisc sustine ca sunt intarzierile la semanat de 3-4 saptamani

Se estimează un an bun pentru păioasele de toamnă

   De mai bine de o săptămână s-au oprit ploile la noi în judeţ. Cu toate acestea apa bălteşte pe anumite suprafeţe care au fost pregătite din toamnă pentru semănatul de primăvară. Pe diverse suprafeţe se constată prezenţa utilajelor care pregătesc patul germinativ al seminţelor. O serie de specialişti implicaţi în munca din agricultură susţin că sunt întârzieri de peste două săptămâni, poate chiar de o lună la semănatul majorităţii culturilor de primăvară.

S-au aglomerat lucrările de sezon

Din surse ale Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare, am aflat că în această primăvară fermierii sătmăreni ar dori să semene cu diverse seminţe de plante aproximativ 100.000 de hectare. Din cauza excesului de umiditate în sol se vorbeşte despre întârzieri la ovăz, borceag, mazăre ş.a.
Luând în seamă temperatura de afară, cea din sol şi spusele bătrânilor potrivit cărora la înflorirea porumbarului se poate semăna porumbul, iată că a sosit momentul.
Pentru a vedea care este pulsul în ceea ce priveşte activităţile de sezon, am luat legătura cu mai mulţi fermieri din judeţ.

Pentru judeţ sunt contracte de livrare a sfeclei de zahăr de pe 1.900 de hectare

Alexandru Lukacs, reprezentat al cultivatorilor de sfeclă de zahăr din judeţ susţine că întârzierile la semănatul acestei culturi ar putea să nu se resimtă în viitoarea producţie. Asta chiar dacă se poate vorbi despre două trei săptămâni de întârziere. Interlocutorul nostru a subliniat faptul că pentru judeţul Satu Mare s-au încheiat contracte de preluare a sfeclei de zahăr de pe aproximativ 1.900 de hectare. Pentru realizarea acestui program este necesar un efort susţinut din partea fermierilor interesaţi. Dacă va fi ploaie în perioada de vară nu sunt motive serioase de îngrijorare. Au fost ani în care s-a semănat sfeclă până aproape de mijlocul lunii mai, iar în condiţii de precipitaţii în limita mediilor multianuale s-a obţinut producţie de aproape 50 de tone la hectar. Din spusele lui Alexandru Lukacs am aflat că fermierii fac eforturi de a recupera întârzierile.

O dotare tehnică performantă poate reduce în parte întârzierile

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns