Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Festivalul Artelor “Ciprian Porumbescu” la Suceava

Ciprian Porumbescu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ciprian Porumbescu
Ciprian Porumbescu

Un simpozion de muzicologie, concerte şi lansări de carte vor avea loc în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului European al Artelor “Ciprian Porumbescu”, dedicat împlinirii a 160 de ani de la naşterea compozitorului Ciprian Porumbescu.

Potrivit consultantului artistic Carmen Veronica Steiciuc, din cadrul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, în perioada 31 mai – 2 iunie, Festivalul European al Artelor “Ciprian Porumbescu” se va desfăşura în Suceava şi comuna Ciprian Porumbescu, unde se organizează a treia ediţie a unui simpozion de muzicologie, lansarea volumelor II şi III din trilogia muzicologică “Ciprian Porumbescu necunoscut” , dar şi două recitaluri camerale extraordinare susţinute de pianista Doina Grigore şi de violonistul Lucian Reuţ de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi.

Festivalul European al Artelor “Ciprian Porumbescu” cuprinde şi un spectacol folcloric şi coral care reuneşte ansambluri profesioniste şi de amatori judeţul Suceava şi din ţară, dar şi din regiunea ucraineană Cernăuţi. “Manifestările sunt dedicate compozitorului bucovinean Ciprian Porumbescu, de la a cărui naştere se împlinesc 160 de ani, iar de la trecerea în eternitate 130 de ani”, a spus Steiciuc.

Ea a precizat că la Simpozionul de muzicologie care reuneşte personalităţi ale muzicologiei româneşti din cele mai importante centre ale ţării se va desfăşura, sâmbătă, la Stupca, iar în cadrul acestuia vor fi prezentate lucrări dedicate, în exclusivitate, personalităţii şi creaţiei lui Ciprian Porumbescu.

Steiciuc a spus că recitalurile de pian şi vioară se vor desfăşura, vineri şi sâmbătă, la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava şi la Muzeul Memorial “Ciprian Porumbescu” din Stupca şi vor cuprinde în program, pe lângă lucrări ale lui Ciprian Porumbescu, creaţii din literatura muzicală universală şi românească aparţinând compozitorilor Joseph Haydn, George Enescu, Tudor Ciortea, Ludovic Feldman şi Dumitru Bughici.

“Programele recitalurilor ilustrează integrarea creaţiei româneşti în contextul muzicii europene şi evoluţia componisticii româneşti de la Ciprian Porumbescu până în contemporaneitate”, a arătat Steiciuc.

Duminică după-amiază, pe scena din curtea Muzeului Memorial “Ciprian Porumbescu”, din Stupca, va avea loc un spectacol folcloric şi coral susţinut de Corala Parohiei “Sf. Vineri”, elevii Şcolii generale din localitatea Ciprian Porumbescu, Corala “Academica” din Câmpulung Moldovenesc, Grupul folcloric “Dor” de la Moara, Ansamblul “Teodor T. Burada” al Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, Grupuri folclorice din Regiunea Cernăuţi – “Perla”, “Marşincse”, “Fetele din Bucovina”, “Oberig”, Ansamblul Artistic Profesionist “Ciprian Porumbescu” din Suceava, şi reprezentanţi ai vetrelor foclorice din judeţul Suceava.

La manifestările de la Suceava şi Stupca va participa şi un reprezentant al familiei Porumbescu, respectiv Nina Cionca, biograf reputat al compozitorului Ciprian Porumbescu.

Festivalul European al Artelor “Ciprian Porumbescu” este organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava prin Centrul Cultural “Bucovina”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns