Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Festivalul Datinilor de Iarna din Sighet, cel mai longeviv eveniment de gen din tara

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Alaiul mastilor si costumelor populare s-a desfasurat intr-o spectaculoasa ninsoare

[slideshow id=5450]

In perioada 18-28 decembrie, la Sighetu-Marmatiei s-a desfasurat Festivalul Datinilor de Iarna care, la cei 42 de ani, este cel mai longeviv eveniment de gen din tara. Chiar daca de la pornire a fost anuntat drept unul “de criza”, nimic nu a indicat faptul ca bugetul afectat a fost de doar cateva zeci de mii de lei, ba dimpotriva, prin bogatia evenimentelor a dovedit ca pentru a iesi o treaba buna nu sunt necesare fonduri exagerat de mari.

Daca e sa ne luam dupa program, festivalul a avut trei parti distincte< unul dedicat traditiilor si obiceiurilor prezentat in principal de elevii scolilor din Sigetu-Marmatiei si localitatile Maramuresului Istoric, cu concursuri, expozitii si spectacole coordonate de Clubul Copiilor. Partea a doua a festivalului a cuprins concertele de colinde sustinute de corurile bisericilor din municipiu si invitatii acestora dintre care, prin calitate si organizare, s-a distins concertul sustinut de corul Bisericii greco-catolice “Cristos Rege”, dirijat de profesoara Rodica Gheorghiu, concertul coral “O, ce veste minunata”, sustinut de corurile bisericilor ortodoxe din municipiu impreuna cu cele bisericesti din comunele invecinate. Partea a treia a festivalului – distincta – s-a desfasurat luni, 27 decembrie, si a cuprins o serie de evenimente mult asteptate si gustate de public.

Colindatorii primiti dupa datina

Evenimentele de luni, 27 decembrie, au debutat cu deschiderea Targului mesterilor populari, organizat in parcul central al orasului, cu standuri pe care numerosii vizitatori din tara si de peste hotare au putut admira  si achizitiona vase de lut si icoane pe lemn si pe sticla contemporane, dar si din secolul al XIX-lea, costume populare, celebrele masti confectionate de mesterul Susca din Sacel, zgardane, obiecte utilitare si sculpturi din lemn si cate si mai cate.

A urmat vernisarea unei expozitii documentare privind istoria festivalului, expozitiile de sculptura semnate de Ion Bledea, una de masti si draci etalata la Muzeul Maramuresului si o alta de sculptura moderna expusa in holul Primariei Sighet, acolo unde primarul Eugenia Godja a primit colindatorii dupa datina, cu palinca si colaci. A urmat alaiul mastilor si costumelor populare la care au participat formatii din localitatile maramuresene de dincolo si dincoace de Gutai, precum si din judetele Sibiu, Neamt, Suceava, Bistrita Nasaud si din localitatea Slatina, Ucraina. Penultima zi a Festivalului de Datini de Iarna s-a incheiat pe scena “Viorel Costin” a Casei Municipale de Cultura cu spectacolul de gala prezentat de toate formatiile prezente.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Disciplina de partid

Asculta acest articol Singura problemă cu adevărat importantă, de cel mai mare interes public, este dacă moţiunea de cenzură iniţiată