Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Festivităţi mai sobre la început de an şcolar

La Colegiul Economic
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
La Colegiul Economic
La Colegiul Economic

Luni, 16 septembrie, anul şcolar a debutat oficial şi la Satu Mare, mii de elevi revenind, cu emoţii, dorinţe şi speranţe, în băncile şcolilor din judeţ.

Aceleaşi sentimente le-au încercat şi părinţii pe care i-am întâlnit însoţindu-şi copiii, retrăind vremurile în care şi ei mergeau la şcoală.

 

Efectivele de elevi

 

Pentru a ne forma o idee asupra populaţiei şcolare a judeţului, am obţinut o statistică a Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare care se referă la efectivele de elevi pentru anul şcolar 2013-2014. Astfel, clasa pregătitoare cuprinde 3.168 elevi faţă de 2.269 elevi în anul şcolar trecut; clasa I – 2.493 elevi faţă de 3.511 elevi în anul şcolar trecut; clasa a IX-a – 2.926 elevi faţă de 3.052 elevi în anul şcolar trecut; şcoala profesională – 364 elevi faţă de 343 elevi în anul şcolar trecut.

 

Festivitate scurtă la Colegiul Ioan Slavici

 

De dimineaţă, ne aflam la Colegiul Naţional Ioan Slavici din Satu Mare. Ploaia nu le-a îngăduit gazdelor să se desfăşoare în aer liber, aşa că s-au înghesuit cu toţii în sala festivă: o parte dintre elevi, părinţi cu buchete de flori în mâini, dascăli, invitaţi. Poate că şi acesta a fost motivul pentru care festivitatea a fost mai scurtă decât în alţi ani.

La masa prezidiului s-au aşezat: Eugeniu Avram, prefect, Marcela Papici, viceprimar, Mircea Ardelean, preşedintele Asociaţiei de Părinţi, Ioan Cuceu, director, Simona Păcurar, directoare adjunctă, Ioan Mihai Corodan, agent de poliţie.

După intonarea Imnului de stat, fiecare dintre invitaţi a luat cuvântul, adresându-le salutări şi urări elevilor şi cadrelor didactice. Astfel, Eugeniu Avram a rostit un discurs sobru şi concis, Marcela Papici a subliniat că ea însăşi a fost elevă pe băncile acestei şcoli, Mircea Ardelean a citit un discurs patetic, presărat cu metafore. La rândul său, Ioan Mihai Corodan s-a referit la siguranţa în şcoli (este prima oară când poliţiştii participă şi se implică în astfel de manifestări). Şirul discursurilor l-a încheiat de elevul Fanea Bogdan. În continuare, Simona Păcurar a prezentat lista diriginţilor celor 942 de elevi ai şcolii.

 

Trei evenimente suprapuse la Colegiul Economic

 

În acest an, festivitatea de deschidere a anului şcolar la Colegiul Economic Gheorghe Dragoş s-a suprapus cu alte două evenimente.

Este vorba de aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea liceului, precum şi de dezvelirea plăcii comemorative Gheorghe Dragoş, părintele spiritual al instituţiei.

La manifestări au participat: Marcela Papici, viceprimar, Claudiu Mondici, inspector şcolar general adjunct, Adriana Dîngă, inspector şcolar de specialitate, Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, profesorii universitari Liliana Dragoş, nepoata profesorului Gheorghe Dragoş, Andreica Romulus, de la Academia Comercială şi Mircea Teodoru, de la Universitatea de Vest Vasile Goldiş.

Oficiile de gazdă au fost făcute de directoarea Maria Măgureanu şi de profesoara Năstaca Pişcoran.

Tocmai se sfârşise ploaia, astfel că festivităţile, marcate de sobrietate, s-au desfăşurat în bune condiţii în curte. După intonarea imnului de stat, preotul Pavel Dan, profesor de religie, a rostit o rugăciune.

În continuare, Clara Liliana Dragoş a rostit un cuvânt de evocare a părintelui spiritual al colegiului şi a făcut o prezentare a întemeierii şcolii româneşti de comerţ din Satu Mare. Viceprimarul Marcela Papici a accentuat faptul că absolvenţii Colegiului Economic se aleg cu o calificare în urma studiilor. La rândul lor, profesorii universitari Romulus Andreica şi Mircea Teodoru i-au invitat pe absolvenţi să urmeze Academia Comercială, respectiv Universitatea de Vest Vasile Goldiş. Au mai rostit discursuri o absolventă şi un boboc.

Festivităţile au luat sfârşit după un scurt moment artistic constând într-un recital de poezie, un monolog umoristic şi un intermezzo muzical.

 

Dezvelirea plăcii comemorative

 

După festivităţi, în faţa instituţiei a avut loc ceremonialul de dezvelire a plăcii comemorative Gheorghe Dragoş. Nepoata celui comemorat a dezvelit placa şi a rostit un discurs, după care preotul Pavel Dan a sfinţit placa.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

  1. Toti alesii nostri s-au perindat pe la scolile care de ani de zile nu au niciun fel de problema; scolile cu probleme nu reprezinta interesul lor, sunt problemele parintilor care cotizeaza an de an din buzunarul propriu pentru bunastarea copiilor..

  2. DE CE NU AU FOST LA SCOLILE UNDE SUNT PROBLEME, PARINTI SARACI, ELEVI CARE TOTUSI MAI VIN LA SCOALA,PROBLEME CU DECONTAREA NAVETEI, UNDE CUVANTUL LOR AR FI FOST ASCULTAT MAI CU ATENTIE.S/AU DUS LA SCOLI CU POTENTIAL FINANCIAR, (SMECHERI) AL PARINTILOR. SA LE FIE RUSINE!!! TEATRU DE PROST GUST. COPIII CU PROBLEME MATERIALE, PARINTII SOMERI AR FI ASTEPTAT UN CUVAT DE INCURAJARE . AU TRECUT PE CLOSCA, UNDE SUNT 2 LICEE CU ELEVI SARACI, NU OSENI CA LA LICEUL GERMAN.SA LE FIE RUSINE. !!!!

Lasă un răspuns