Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

File din istoria parohiei greco-catolice Craidorolţ

Preotul Dumitru Mureşan (dreapta) în 1938, alături de superiorul iezuit Francisc Pall
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Preotul Dumitru Mureşan (dreapta) în 1938, alături de superiorul iezuit Francisc Pall
Preotul Dumitru Mureşan (dreapta) în 1938, alături de superiorul iezuit Francisc Pall

    Materialul de mai jos este realizat spicuind, în limita spaţiului disponibil, dintr-un text remis nouă de preotul greco-catolic Eugen Radu Sava, în replică la un articol apărut în “Informaţia de Duminică“ în 8 iulie 2012. 

Șematismul Veneratului Cler Român Unit al Diecezei de Gherla amintește la pag. 31 Districtul protopopesc al Careiului, având ca protopop pe Antoniu Băliban, paroh în Unimăt. La poziția a 3-a este pomenită parohia Craidorolț, cu 1002 credincioși români greco-catolici, avându-l ca preot paroh pe onoratul D. Ilarie Gael.

Preotul greco-catolic Ilarie Gael s-a născut în anul 1875. În Șematismul Veneratului Cler al Eparhiei Greco-Catolice a Gherlei, pe anul 1900, la pag. 255, apare acesta printre absolvenții Teologiei din Gherla, nehirotoniți încă. Deivne preot în anul următor, adică în 1901, funcționând în parohia Greco-Catolică din Sudurău, jud. Satu-Mare. Această calitate ne-o confirmă Șematismul Eparhiei de Gherla pe anul 1914, la pag. 230.

După moartea preotului greco-catolic dr. Constantin Lucaciu, parohul Craidorolțului, fratele marelui om politic preot dr. Vasile Lucaciu, Ilarie Gael este numit preot aici, în calitatea pe care o va avea apoi toată viața, până la pensionare. În Șematismul Eparhiei Române Greco-Catolice de Oradea editat în anul 1934, la pag. 139 apare parohia Craidorolț, avându-l ca paroh pe M. Dr. Ilarie Gael, sub a cărui păstorire a fost consacrată biserica în anul 1931, de către marele episcop greco-catolic martir al credinței Dr. Valeriu Traian Frențiu. Preotul Ilarie Gael moare în anul 1958 și este înmormântat în cimitirul parohiei sale de la Craidorolț, unde-și doarme somnul de veci alături de foștii lui păstoriți.

Una dintre paginile istoriei parohiei Craidorolț se consumă din anul 1946, când la cârma acesteia vine preotul greco-catolic Dumitru Mureșan. E născut în localitatea Bedeu (Ungaria) din părinții Dumitru și Maria, a absolvit Liceul “Emanuil Gojdu” din Oradea, promoția anului 1933. Urmează apoi cursurile Academiei Teologice Greco-Catolice din Oradea, pe care o absolvă în anul 1938. După hirotonire a funcționat, cu începerea anului 1939, ca preot, la Uileacul Beiușului, până în anul 1946. Din anul 1946 devine titularul Parohiei Greco-Catolice din Craidorolț.

Povestea preotului Mureşan o găsiţi în ediţia tipărită Informaţia de Duminică din 26 mai 2013.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Sfântul Iosif, muncitorul

Asculta acest articol Papa Pius al XII-lea a instituit în 1955 sărbătoarea Sfântului Iosif muncitorul, cu gândul de a propune