Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Florin Balan, singurul român invitat oficial la “Oscarul” ciocolatei

Florin Balan
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Florin BalanPrimul român care a reuşit să ducă România la semifinalele din urmă cu doi ani, din Polonia, ale celei mai prestigioase competiţii a maeştrilor ciocolatieri, Florin Bălan, managerul unei firme din oraşul sibian Cisnădie, este singurul român invitat oficial la cea de a cincea ediţie a World Chocolate Masters – considerat un fel de “Oscar” al ciocolatei.

Florin Balan explică, potrivit Agerpres, care sunt ingredientele de care are nevoie România ca să conteze în lumea maeştrilor ciocolatieri, dar mai ales de ce românii nu au încă o Academie a Ciocolatei şi un Ambasador al Ciocolatei, aşa cum există în ţări precum Polonia, Turcia, dar mai ales în Franţa şi Belgia. 

”Ciocolatierii de la noi fac ceea ce le aduce profit – spune Balan. Din acest motiv nu există nicio competiţie internă reală. Avem o asociaţie naţională a ciocolatierilor, gelatierilor etc. Este o asociaţie comunistă, eu nu sunt membru în ea pentru că este mult prea închistată. Eu i-aş întreba pe cei din interiorul asociaţiei, care şi-au arogat titlul de maestru ciocolatier – titlu pe care nu-l are acum nimeni în România – de ce la concursurile interne concurenţii se rotesc între ei, deci nu există o preselecţie reală. Nu avem competiţie naţională recunoscută, asta e problema.”

Dup[ cum afirm[ Florin Balan, “80 % din consumul din România e ciocolată cu lapte. În România nu eşti de obicei întrebat dacă vrei un desert, dacă vrei ceva dulce. Ciocolata bună este un produs de lux pentru români, din păcate. Ciocolată bună înseamnă ciocolată pe bază de unt de cacao. Concentraţiile sunt diverse, de la 20 % până la 80 %. Depinde foarte mult de calitatea ei, a untului de cacao, a ingredientelor. Din punctul meu de vedere, ce se întâmplă în România în materie de consum de ciocolată este un regres, nu un progres, din cauza venitului mediu al populaţiei care stagnează. Se cumpără mai puţină ciocolată. În România, se consumă de patru – cinci ori mai puţină ciocolată decât media europeană. Media europeană este de 1 kg – 3 kg de ciocolată pe an. În România, eu estimez la o medie de 400 grame ciocolată, nu altceva, doar dacă ne referim la ciocolată.”

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Ingeborg Sălăjan

Asculta acest articol Data naşterii: 17 iulie 1993, zodia rac; Studii: Universitatea de Vest “Vasile Goldiş”, Facultatea de Drept;