Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Forţa Civică: Mesaj către ministrul suferinţei naţionale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Forta civica-sigla
Forta civica-sigla

Forţa Civică Mureş a adresat o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Susţinem şi noi, Forţa Civică Satu Mare, iniţiativa colegilor de la Forţa Civică Mureş şi ne alăturăm lor în acest demers prin preluarea acestei scrisori şi înaintarea ei în presa locală.

Filiala Satu Mare a Partidului Forţa Civică dezaprobă seria de practici şi măsuri ale domnului Eugen Nicolăescu, Ministrul Sănătăţii, care seamănă haos în sistem şi împinge pacienţii în afara serviciilor medicale cuvenite, într-o ţară a nimănui, unde eşti liber să mori, cu toate taxele plătite.

De asemenea, Forţa Civică – Satu Mare condamnă practicile netransparente în gestionarea fondurilor provenite de la contribuabili.

Este de notorietate faptul că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe ascund, cu bună-ştiinţă, sumele colectate la Fondul Unic al Asigurărilor de Sănătate. Aceste sume sunt colectate de Ministerul de Finanţe care, ulterior, distribuie către bugetul sănătăţii doar o parte din fondul total, fapt ce se reflectă direct în calitatea precară a serviciilor către pacienţi.

Contrar opiniei comuniste a ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, aceşti bani nu sunt ai Statului, ci ai contribuabililor!

Recentele intervenţii în forţă ale ministrului Eugen Nicolăescu în sistemul public de sănătate, precum şi preconizatele măsuri asupra sectorului privat de asistenţă medicală au scandalizat, deopotrivă, personalul medical, pacienţii şi întreaga populaţie –contribuabili şi personal medical – din sfera publică şi privată.

Multiplele procese anterioare, în care aţi fost implicat, domnule ministru, în urma demiterii pripite a unor manageri de spitale, v-ar putea aminti că revocarea din funcţie nu are consecinţe numai asupra celui demis.

În timp ce Eugen Nicolăescu ignoră drepturile pacienţilor, se preocupă masiv de spolierea sistemului public de sănătate, prin achiziţii dubioase de mobilier stil Louis Philippe, combinând luxul punctual cu mizeria generalizată. În aceeaşi notă, ministrul îngreunează accesul pacienţilor la servicii medicale, printr-o birocraţie excesivă şi îngrădiri de tot felul, începând de la co-plată şi terminând cu preconizatele „pachete” de servicii, care nu conţin nimic, pentru că ele nu există.

Unde sunt, domnule ministru, mult trâmbiţatele politici de sănătate, ce faceţi cu banii colectaţi şi care este cuantumul pe care-l primeşte Ministerul Sănătăţii din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate?

A te îmbolnăvi, în aceste vremuri, este un adevărat risc, care produce disconfort masiv atât pacienţilor, cât şi medicilor, aflaţi în imposibilitatea de a-şi practica profesia în condiţii de minimă decenţă, tocmai din cauza precarităţii şi discontinuităţii în finanţarea sistemului.

 

Medicii au depus un jurământ faţă de misiunea lor, faţă de pacienţi şi faţă de ei înşişi, iar dumneavoastră, domnule ministru, prin măsurile administrative lipsite de sens, prin subfinanţare şi ambiguitatea deciziilor, îi împiedicaţi să şi-l respecte!

Prima regulă pe care o învaţă orice slujitor în sănătate este: „Primum non nuocere” – adică, „în primul rând, să nu faci rău”. Dintre toţi slujitorii de bună-credinţă ai sănătăţii, ministrul ar trebui să fie cel dintâi care îşi însuşeşte acest principiu, pentru că el impune direcţii şi politici prin care ţine în mână, deopotrivă, destinele corpului medical, ale pacienţilor şi sănătatea întregii naţiuni. Actele administrative – caracteristice, mai degrabă, unui şef de autobază – arată că ministrului îi este complet străin acest principiu.

Locul unui înalt funcţionar şi al oricărui slujbaş în sistemul de sănătate se câştigă cu trudă, iar aceia care vor să-l aibă, trebuie să fie oameni cu principii şi statură morală deosebite, cu devotament excepţional faţă de fiinţa umană şi faţă de contribuabili, în general.

Filiala Satu Mare a Partidului Forţa Civică îl invită pe ministrul Eugen Nicolăescu la un exerciţiu elementar de moralitate: citiţi, domnule ministru, Jurământul lui Hipocrate, ca să aveţi o minimă empatie pentru români şi să dobândiţi o fărâmă de înţelegere asupra poziţiei ingrate, în care plasaţi corpul medical din ţara asta, privându-i de resursele elementare necesare exercitării profesiei. Şi, după ce veţi fi parcurs acest exerciţiu, să încercaţi să trăiţi în pace şi armonie cu propria conştiinţă, dacă veţi putea!

În evoluţia – mai mult sau mai puţin democratică – de peste două decenii a sistemului de sănătate, pacientul român s-a obişnuit, treptat, cu o degradare continuă a serviciilor medicale, în ciuda faptului că le plăteşte constant, cu vârf şi-ndesat. Românii mai glumeau, într-o vreme, spunându-şi că „în ciuda tratamentului, pacientul se simte bine”, dar atunci beneficiau, cât de cât, de oarece servicii de sănătate şi nu-şi dădeau chiar toţi banii pe medicamente. Ei bine, a apus şi această „epocă”: sub administrarea haotică a actualului ministru, pacientul se simte din ce în ce mai rău, mereu mai vulnerabil şi mereu mai ameninţat. Resemnarea a devenit disperare, iar satisfacţiile, de orice fel, dispar cu o viteză îngrijorătoare, aşa cum dispar medici, pacienţi, spitale şi aşezăminte de sănătate. Se aşează praful pe investiţii colosale, pentru care Ministerul Sănătăţii nu e capabil să găsească soluţii de administrare optimă, iar morţii, ajunşi în groapă din cauza infecţiilor intra-spitaliceşti – semn al unei subfinanţări criminale – sunt din ce in ce mai mulţi, dând o imagine de coşmar asupra sistemului de sănătate si aruncând o anatemă – adesea nemeritată – pe corpul medical. Această categorie profesională de vârf, blamată şi stigmatizată pe toate canalele de informare, nu poate să le ceară pacienţilor şi bani pentru soluţiile dezinfectante, nici să susţină financiar secţiile unde lucrează, aşa cum o fac frecvent, pentru pacienţii necăjiţi, cărora le dau bani să ajungă acasă, sau să-şi cumpere mâncare. Nimeni nu recunoaşte această faţetă a lucrurilor, pentru că ar însemna să recunoască adevărata sărăcie, adevărata mizerie iresponsabilă din sistem.

Lipsa de transparenţă în cheltuirea fondurilor – o veche racilă a sistemului nostru de sănătate – îl aduce pe român în ipostaza de cerşetor, care se milogeşte – pe propriii lui bani, cu care a contribuit de când se ştie, către stat – pentru nişte servicii limitate, obligat fiind, adesea, să-şi cumpere cele necesare tratamentului în spital: ba un perfuzor, ba nişte antibiotice, ba nişte anticoagulante de primă necesitate, nişte pansamente sau substanţe de contrast… Orice!

Oare se gândeşte cineva să mulţumească medicului care are verticalitatea să spună „mergi şi cumpără toate acestea, ca să te pot salva”? Se gândeşte cineva să nu-l mai blameze pe cel care-ţi cere să-l ajuţi să te salveze, pentru că sacul fără fund al unui „anume buget” ţi-a înghiţit speranţa de viaţă? Se-ntreabă cineva cum suportă medicii această umilinţă şi această imensă neputinţă?

Domnule ministru! Vă întrebaţi? Vă interesează? Iar dacă nu v-aţi pus problema, poate începeţi de-acum:

Unde sunt, domnule ministru, calculele privind costurile pe proceduri, utilizate în toată lumea civilizată şi de ce nu le introduceţi în formidabila reformă promisă?

Credeţi că, odată introduse, aceste costuri pe proceduri ne-ar putea face să vedem, cu claritate, că bugetul alocat sănătăţii este o bătaie de joc – în raport cu sumele colectate de la contribuabil – iar salariile medicilor sunt o glumă?

 

Cum vreţi să apreciaţi performanţa medicilor şi să-i salarizaţi diferenţiat, din moment ce nu aveţi tehnici complexe de cuantificare pentru actul medical? Nu vi se pare că faceţi afirmaţii populiste, fără nici un suport?

 

De unde începeţi, tot a doua zi, reforma în sănătate? De la co-plată? Aceasta este faimoasa viziune, trâmbiţată către electorat, în campanie?

 

Dincolo de precaritatea stării de sănătate a populaţiei, incertitudinea şi îngrijorarea sunt generalizate, iar decidenţii guvernamentali nu fac altceva decât să le amplifice, lansând mesaje contradictorii, bulversând sistemul în ansamblu şi întunecând perspectivele serviciilor private de sănătate. Ministrul sănătăţii a arătat, cu o claritate ce nu poate fi contestată, cum ştie să calce în picioare piaţa liberă şi să-i deregleze mecanismele, lovind în medicina privată.

După fapte şi după modul de a gândi politicile publice în sănătate, după felul în care exclude iniţiativa privată şi-o aruncă la marginea societăţii, ministrul liberal al sănătăţii este comunist !

Într-o manieră profund cinică, aţi încercat, domnule ministru, dislocarea serviciilor private de sănătate, preconizând o lovitură mortală unor întreprinzători de bună-credinţă, care au luat naştere la cererea pieţei libere. Profund anti-liberal şi anti-democratic, aţi intervenit în acest reglaj natural, aţi semănat discordie şi aţi adus spectrul falimentului asupra investitorilor români din sănătate, aruncând în derizoriu agoniseala lor şi investiţiile substanţiale – făcute, adesea, din credite. Aţi demonstrat că puteţi desfiinţa întregul sistem privat de sănătate, ca – în paralel – să nu aduceţi nimic bun nici în sistemul public.

Unde vă sunt competenţele antreprenoriale şi minima decenţă în raport cu iniţiativa privată, a celui ce se pretinde economist? Unde vă mai sunt resorturile liberale, atunci când siluiţi principii elementare ale economiei de piaţă?

Aţi încălcat – prin acest mod de a gândi şi prin intenţii – şi dreptul pacientului de a-şi alege medicul şi serviciile medicale, dar şi egalitatea de şanse în piaţă, a furnizorilor de servicii de sănătate.

Sub Ministrul Suferinţei Naţionale, sănătatea a fost transformată – din pix – într-o boală generalizată, de care suferă fiecare cetăţean român, cot la cot cu cei chemaţi să aline durerea oamenilor.

În aceste condiţii, în acord cu principiile bunei guvernări şi în spiritul respectului pentru interesele pacienţilor, precum şi în semn de solidaritate cu întregul corp medical – care întâmpină obstacole de natură financiară şi administrativă în a-şi exercita în mod decent profesia –

Filiala Satu Mare a Partidului Forţa Civică solicită imperativ Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Finanţe să facă publice sumele colectate la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate şi alocările operate, din acest fond, către bugetul sănătăţii.

De asemenea, Forţa Civică Satu Mare militează pentru egalitatea de şanse, pe piaţă, a investitorilor privaţi în domeniul serviciilor medicale şi condamnă orice încălcare sau îngrădire a drepturilor pacienţilor, de a-şi alege furnizorii de servicii medicale, de calitate.

 

BIROUL DE PRESĂ AL PARTIDULUI FORŢA CIVICĂ, FILIALA SATU MARE

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns