Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Francois Hollande: Franţa este “în război”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Francois Hollande
Francois Hollande

Franţa este “în război” împotriva terorismului, afirmă preşedintele Francois Hollande în discursul rostit în faţa membrilor Parlamentului, reuniţi la Versailles, afirmând că atentatele de la Paris sunt agresiuni împotriva “stilului de viaţă” şi “valorilor” franceze.

“Franţa este în stare de război. Atacurile comise vineri seară sunt acte de război. S-au soldat cu cel puţin 129 de morţi şi numeroşi răniţi. Reprezintă o agresiune împotriva ţării noastre, valorilor noastre, tinerilor, modului de viaţă. Sunt comise de o armată teroristă, Daesh (n.red. – Stat Islamic), care luptă împotriva noastră, a Franţei, pentru că suntem ţara drepturilor omului”, a afirmat Hollande.

”Teroriştii cred că popoarele libere se vor lăsa impresionate de aceste atacuri groaznice: se înşeală. Republica franceză a depăşit cu bine toate încercările şi este încă vie”, a adăugat preşedintele Franţei.

 

“Ne confruntăm cu o organizaţie, Daesh (Stat Islamic), care dispune de teritorii, de resurse financiare şi de capacităţi militare. De la începutul anului, organizaţia teroristă a comis atacuri la Paris, în Danemarca, în Tunisia. Aceşti terorişti masacrează zilnic oameni; de aceea, distrugerea Daesh (Stat Islamic) este obligaţia întregii comunităţi internaţionale. Am cerut Consiliului de Securitate ONU să se reunească rapid pentru adoptarea unei rezoluţii în sensul distrugerii organizaţiei teroriste”, a precizat Hollande.

“Duminică seară, am trimis zece bombardiere franceze să atace dur poziţiile organizaţiei teroriste Stat Islamic”, a explicat şeful statului francez, referindu-se la raidurile efectuate în oraşul sirian Raqqa. “I-am atacat şi continuăm bombardamentele. Portavionul Charles de Gaulle va ajunge în estul Mării Mediterane pentru a tripla capacităţile de atac. (…) Pe teren, în Siria, căutăm în continuare o soluţie politică în care preşedintele Bashar al-Assad să nu fie o problemă”, a subliniat Hollande.

 

“Trebuie să distrugem această organizaţie pentru a salva populaţia, dar şi pentru a ne apăra şi a evita venirea lor pe teritoriile noastre. Siria a devenit cea mai mare fabrică de terorişti din lume. Este necesară o coaliţie internaţională unică. În acest sens, mă voi întâlni cu preşedinţii din SUA şi Rusia, Barack Obama şi Vladimir Putin, pentru a discuta despre unificarea forţelor”, a adăugat Hollande.

 

Franţa cere suspendarea spaţiului Schengen

 

În urma atacurilor teroriste de la Paris, pentru siguranța Franței și a celorlalte state europene, ministrul francez al Afacerilor Europene, Harlem Desir a declarat că ar trebui ca frontierele Schengen să fie controlate mai drastic.

„Nu doar Franța a fost atacată, ci întreaga Europă. Toți am fost loviți, vom răspunde împreună și vom învinge împreună terorismul și Daesh (gruparea Statul Islamic)”.

Oficialul francez a cerut să se ia decizii privind deblocarea proiectului privind Registrul auropean al numelor pasagerilor (PNR), combaterea traficului de arme dar și finanțarea teroriștilor. Acesta a mai cerut „posibilitatea consolidării controalelor la frontiere, atât în interiorul spațiului Schengen, cât și la frontierele externe”.

Potrivit The Telegraph citat de B1tv, Franţa urmează să solicite oficial suspendarea Acordului Schengen si va cere celorlalte ţări membre ale zonei de libera circulatie sa reia controlul identitatii celor ce traverseaza granitele.

Această măsură va fi propusa la intalnire de urgenta a ministrilor de Interne din Uniunea Europeana de vineri, de la Bruxelles. “Francezii vor insista ca toti sa instituie controale la granita, in special Belgia, dar si zona euro. Va fi o suspendare temporara a Acordului Schengen”, a declarat o sursa diplomatică.

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Harlem Desir, a mai cerut și intensificarea cooperării statelor europene cu cele din coaliția internațională care luptă împotriva Statului Islamic (SI).

Potrivit ministrului belgian de externe, Didier Reynders, „schimbul de informații este unicul mod de a fi identificate persoanele radicalizate”, din cauza faptului că aproximativ 30.000 de combatanți din aproape o suta de state luptă alături de grupările jihadiste în Irak și Siria.

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier. a declarat că „trebuie continuată lupta împotriva SI, dar această luptă nu poate fi câștigată numai prin mijloace militare”. Acesta a cerut statelor din UE să nu ia „decizii eronate”, și să nu cedeze presiunii momentului.

În favoarea acestei idei s-a declarat și comisarul european pentru politica de vecinătate, Jahannes Hahn, care a transmis statelor UE „să nu confunde atentatele de la Paris cu refugiații care fug de război și terorism”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns