Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Franța, pe urmele Greciei: suveranitatea îi este amenințată

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fondator al grupului de reflecţie Europolis, Markus Kerber, profesor de economie şi finanţe la Universitatea din Berlin, a contestat din punct de vedere juridic planul de salvare a zonei euro la Curtea constituţională din Germania.

Potrivit acestuia, prin acest plan au fost încălcate toate principiile care stau la baza Uniunii Monetare. Franţa devine din ce în ce mai mult ca un ‘bolovan’ pe care Germania trebuie să-l care, spune acesta într-un interviu publicat de săptămânalul Le Point în ediţia de marţi, scrie Agerpres.

 

Referindu-se la campania prezidenţială franceză, Markus Kerber afirmă că a remarcat ‘o absenţă totală, în cadrul dezbaterilor, a marilor probleme cu care se confruntă Franţa’. ‘Nimeni nu vorbeşte de finanţele publice, care sunt într-o stare lamentabilă şi ameninţă suveranitatea Franţei pe termen scurt. Actualul preşedinte a făcut astfel încât pactul de stabilitate să nu fie respectat, chiar în perioadele de creştere. Amintesc că, în 2010, Franţa a înregistrat o creştere importantă, în timp ce deficitul s-a agravat. Deficitul primar rămâne negativ, în timp ce în Italia este pozitiv. Statul francez cheltuieşte prea mult, aproape 55% din PIB, Italia şi Marea Britanie situându-se sub 50%, Spania şi Germania, la 45%’, adaugă Kerber.

Profesorul Kerber spune că nu face parte din cei care afirmă că ‘o ţară din zona euro trebuie să o copieze pe alta’. ‘Fiecare ţară are propriile structuri de securitate socială. Ceea ce este cert este că Franţa trebuie să revină la un echilibru al finanţelor publice, altfel ea se va afla într-o situaţie comparabilă cu cea din 1983’, afirmă economistul.

Profesorul prezice o scindare a zonei euro în două grupuri, de o parte ţările din Nordul competitiv şi, de altă parte, cele din Sud.

Franţa poate fi următoarea ţară atacată de pieţe. ‘Ea ar fi fost deja (atacată) dacă preşedintele BCE nu ar fi deschis robinetul lichidităţilor, acordând împrumuturi băncilor cu dobândă de 1% timp de trei ani, permiţându-le să cumpere obligaţiuni ale statului francez. Uitaţi-vă la câte obligaţiuni de stat a cumpărat Banca Franţei din 2008, este halucinant! Băncile centrale nu fac decât să creeze iluzia că totul merge bine’, a adăugat Markus Kerber.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns