Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FSLI consideră că nota 8 de promovare a definitivatului va face ca profesorii să părăsească sistemul de învăţământ

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că rezultatele la examenul de definitivat sunt cele previzibile având în vedere faptul că în ultimii 23 de ani politica guvernelor faţă de salarizarea din învăţământ a fost iresponsabilă.

Pe adresa redacţiei am primit un comunicat din partea lui Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.

Numărul tinerilor cu vocaţie care vin în învăţământ e tot mai mic

 

Salariile foarte mici din acest domeniu au făcut ca, an de an, numărul tinerilor cu vocaţie pentru meseria de dascăl, care să se îndrepte către învăţământ, să scadă şi astfel au pătruns în sistem oameni care nu au nicio tangenţă cu această nobilă profesie, pentru aceştia domeniul fiind o simplă soluţie de moment pentru un câştig mizer.

De asemenea, o altă cauză a acestor rezultate slabe o reprezintă carenţele majore în ceea ce priveşte formarea iniţială a viitorilor dascăli. Facultăţile de profil nu pun accent pe materii fundamentale de care au nevoie viitoarele cadre didactice cum ar fi metodica predării disciplinelor fundamentale şi, totodată, majoritatea au eliminat practica pedagogică, iar acolo unde încă există este făcută formal. Precizăm faptul că în subiectele de la examenul de defintivat o pondere importantă o ocupă cel de metodică, astfel rezultatele slabe sunt o consecinţă a faptului că cei care au susţinut examenul trebuie să rezolve subiecte pe care nu le-au studiat în facultate aproape deloc.

 

Salariile prea mici

 

În completare, liderul de sindicat Victor Oprea afirmă următoarele< Domnul ministru Pricopie a afirmat că a introdus nota minimă de 8 pentru definitivat deoarece este nevoie de personal bine pregătit pentru învăţământul  românesc. Este adevărat, însă de unde vom importa asemenea dascăli? pentru un salariu de 1000 ron pentru un dascăl care va lua cu greu definitivatul. Cred că mai degrabă se doreşte ca dascălii să rămână  la salarii de debutant, de 800 ron. Lumea va fuge şi mai tare de învăţământ, care şi în prezent este total neatractiv. În loc să impunem condiţii care să faciliteze atragerea de forţă de muncă în sistem, cu aceste măsuri îi vom alunga şi mai tare. În condiţiile în care guvernul nu le poate oferi un salariu cât de cât decent.

Ar trebui lucrurile simplificate, şi nu îngreunate, dacă dorim să mai vină cineva în sistem, sau să nu plece cei care au mai rămas.În Europa nu mai există examene de definitivat şi grade didactice. Gradele didactice sunt obţinute automat prin participarea la cursurile de formare continuă.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns