Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Furturile de material lemnos de pe Valea Vaserului nu pot fi stopate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ocolul silvic privat si composesoratul nu reclama ilegalitati in exploatarea padurilor

[slideshow id=3058]

O noua sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures a fost convocata pentru a discuta in principal sesizarea primarul Vasile Ciolpan privind ilegalitatile care se produc in exploatarea si transportul masei lemnoase pe Valea Vaserului din Viseu de Sus. O problema veche, de aceeasi varsta cu democratia, despre care se tot discuta dar nu se face nimic. Consecintele se vad la tot pasul, codrii au cam disparut din peisaj, dealurile o iau la vale, inundatiile fac prapad dupa fiecare ploaie mai serioasa. La toate acestea se raspunde cu vorbe nesfarsite, cu planuri de masuri ce nu se pun niciodata in aplicare, cu comisii care constata totul dar in realitate nu se face nimic.

Primarul Vasile Ciolpan a facut o declaratie bomba inca din startul sedintei. El a afirmat ca inundatiile dezastruoase din vara anului 2008 se datoreaza in mare parte depozitarii materialului lemnos in albia raului Vaser. Acesta a format un adevarat baraj care a blocat scurgerea viiturilor de pe versanti. Va reamintim ca la sfarsitul lunii iulie 2008, Vaserul a facut prapad. Au fost distruse poduri si podete, calea ferata ingusta pentru mocanita, malurile raului, pagubele produse fiind estimate la milioane de lei. Efectele viiturilor nu au fost indepartate nici astazi. Primarul a declarat ca in urma controalelor efectuate nu s-a reusit stoparea taierii ilegale de masa lemnoasa, ca se lucreaza mai ales noaptea la defrisarea codrilor, ca ar trebui infiintate mai multe puncte fixe cu paza armata, si multe multe altele. Lucruri pe care le-am auzit de nenumarate ori pana acum. In prezent, pe Valea Vaserului sunt peste 2.700 de proprietati private. Statul nu mai detine suprafete forestiere, toate fiind retrocedate fostilor proprietari in baza legilor fondului funciar. Proprietarii de paduri au infiintat un composesorat si un ocol silvic privat, asa ca autoritatile locale nu prea au competente prin zona.

Amenzi si dosare penale, dar furturile nu scad

Maiorul Marin Teglas, din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi, a precizat ca pe Valea Vaserului a existat un post de control non-stop, dar a fost distrus si rasturnat de utilajele forestiere aflate in zona. Maiorul n-a precizat si faptul ca distrugerea rulotei auto in care functiona postul respectiv s-a facut la comanda patronilor care exploateaza masa lemnoasa pe Vaser. Ei sunt cei care au dat dispozitie sa rastoarne si sa distruga rulota second-hend cu TAF-urile, dupa ce primaria a achizitionat-o la un pret de limuzina. Desi se stie cine a actionat pentru distrugerea postului de control, nu s-a luat nicio masura impotriva vinovatilor. Institutiile cu atributii de control au aplicat in ultima vreme peste 300 amenzi contraventionale si au intocmit 16 dosare penale numai pentru poluarea raului Vaser. Dosare inutile pentru ca instantele de judecata au decis de fiecare data neinceperea urmaririi penale. Culmea sedintei de ieri a fost atinsa atunci cand Vasile Andreica, presedintele Composesoratului Viseu de Sus, a spus ca ocolul silvic privat, cetatenii si composesoratul nu reclama furtul de material lemnos. El sustine ca exploatarea terenurilor forestiere se face legal, existand toate avizele necesare. Drumul si calea ferata au fost distruse de inundatii, asa ca firmele nu au alta solutie decat de a trage bustenii prin albia raului. Concluzia a tras-o prefectul Pocol: “Ne aflam intr-o situatie in care lemnul se exploateaza legal si ilegal prin albia raului. Inchiderea vaii nu reprezinta o solutie in acest moment. Solicit institutiilor abilitate sa efectueze controale pe Valea Vaserului si sa aplice legea. Va trebui sa gasim solutii pentru a opri poluarea raului, distrugerea malurilor si pastrarea biodiversitatii. Avem nevoie de resurse financiare in vederea repunerii in functiune a caii ferate”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns