Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Gabriel Oprea, criticat din UDMR

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul interimar Gabriel Oprea primește critici dure din partea unui lider la UDMR, privind evenimentul la care a participat vineri la Miercurea Ciuc, de Ziua Naţională a Drapelului României.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat pentru Gândul că înălţarea celui mai mare drapel românesc din secuimie a fost “un gest neinspirat şi uşor provocator”.

“Eu cred că cel puţin este un gest neinspirat şi uşor provocator. Este un gest care în situaţia actuală nu prea cred că este o idee inspirată din partea domnului prim-ministru interimar”, a spus Marton Arpad.

Acesta a precizat că UDMR nu a fost anunţată în mod oficial de această ceremonie de la Miercurea Ciuc, dar că el ştia că va fi organizată la Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei Drapelului.

“În mod oficial grupul nostru parlamentar nu a fost informat. Noi suntem în opoziţie, nu facem parte din arcul guvernamental”, a subliniat Marton Arpad.

Premierul interimar Gabriel Oprea şi ministrul Apărării, Mircea Dușa, au participat vineri la Miercurea Ciuc la festivităţile dedicate Zilei Drapelului Național.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

6 comentarii

  1. Antidiscriminare
    ActiveWatch îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să-şi clarifice poziţia cu privire la respectarea drepturilor minorităţilor naţionale din România

    Publicat Luni, 27 aprilie 2015

    Comunicat de presă

    Într-un comunicat de presă oficial care conţine mesajul transmis Congresului Uniunii Democrate Maghiare din România, publicat în data 17 aprilie 2015 pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României Klaus Iohannis afirma că: „Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităţilor naţionale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege, dar şi nevoia de garanţii mai bune pentru protejarea şi promovarea identităţii lor naţionale. Există, în acelaşi timp, multe provocări care vizează întreaga societate şi clasa politică în ansamblul ei. Schimbarea dorită de cetăţenii României a început să fie înţeleasă de liderii politici, dar este nevoie de eforturi constante şi determinare pe termen lung”.

    Câteva zile mai târziu, acest comunicat de presă a fost înlocuit cu o variantă mai scurtă din care a dispărut orice referire la problemele minorităţilor naţionale din România. Nedumeririi pe care a stârnit-o presei această intervenţie similară cenzurii, Departamentul de Comunicare Publică al Preşedinţiei i-a răspuns prin publicarea unui nou comunicat, emis pe data de 23 aprilie 2015, în care face precizarea că nici o altă variantă de comunicat de presă decât cea existentă la acest moment pe site ”nu este autentică”.

    Dorim să-i reamintim Preşedintelui României, că ultimul raport de ţară publicat în 2014 de către Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (organism de lucru al Consiliului Europei) menţionează unele probleme legate de respectarea drepturilor minorităţilor naţionale şi formulează recomandări României de a-şi revizui legislaţia în vederea respectării acestora. Problemele cele mai mari sunt legate de interdicţia folosirii simbolurilor naţionale şi/ sau regionale în special de către minoritatea maghiară cât şi de refuzul constant al Parlamentului României de a aproba legea privind statutul minorităţilor naţionale.

    De asemenea, un alt raport privind implementarea Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare aprobat de către Consiliul Europei în 2012 menţionează multe lacune în ceea ce priveşte implementarea prevederilor acestui document. Concluzia acestui raport este că drepturile lingvistice ale minorităţilor naţionale din România nu sunt pe deplin respectate şi că statul român nu face suficient de multe eforturi pentru protejarea diversităţii culturale şi etnice. Dorim de asemenea să-i atragem atenţia preşedintelui României că, în chiar aceste zile, la Târgu Mureş autorităţile locale intervin abuziv împotriva unor cetăţeni care au instalat pe clădirile ale căror proprietari sunt plăcuţe bilingve cu denumirea străzilor ameninţându-i cu amenzi cuprinse între 30 000 şi 50 000 de lei.

    În acest context, faptul că preşedinţia a retras – ca „neautentice” – toate referirile la problemele minorităţilor din propriul comunicat este de natură să neliniştească. Pentru a elimina orice dubii, îi cerem preşedintelui României Klaus Iohannis să-şi clarifice public poziţia politică cu privire la situaţia respectării tratatelor şi convenţiilor internaţionale legate de drepturile minorităţilor naţionale semnate de către România. De asemenea, îi cerem preşedintelui României să-şi asume rolul de mediator între stat şi societate şi să iniţieze şi să medieze un dialog real între reprezentanţii politici ai minorităţilor naţionale şi cei ai majorităţii româneşti, pentru a contracara ”calculele electoraliste sau discursurile pline de stereotipuri, cum se întâmplă adesea atunci când se discută în spaţiul public despre autonomie” (conform mesajului retras de pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale).

  2. Voi udemeristii vorbiti de provocari? Cind seful vostru Kelemen Hunor a fost in SUA la invitatia celei mai iredentiste si mai sovine organizatii (HHRF) cu sediul la New York, asta cum se numeste? De acolo Hunor iar a lansat atacuri impotriva Romaniei. Mai plafonatilor, sa va vedeti voi de treaba ca data viitoare o sa-i propun d-lui Gabriel Oprea sa infiinteze Cartierul Oltenilor sau Cartierul Moldovenilor la Miercurea Ciuc!

Lasă un răspuns