Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Gala UNITER: Bucurestiul a luat premii pentru interpretare, provincia pentru regie si spectacol

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mariana Mihut a luat un nou premiu UNITER, pentru cel mai bun rol principal feminin, Teatrul “Radu Stanca” din Sibiu a avut cel mai bun spectacol, iar “Caligula”, de la Teatrul “Marin Sorescu” din Craiova, montat de László Bocsárdi, a fost dublu premiat – pentru regie si cel mai bun rol masculin.

“Întoarcerea fiului risipitor”, a inceput, luni seara, prezentarea galei UNITER, presedintele uniunii, Ion Caramitru. Gala Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) a fost organizata din nou la Teatrul Odeon din Bucuresti fix la 20 de ani de la prima sa editie. Înca de la debutul evenimentului, care a durat mai bine de trei ore si jumatate, au fost comemorati cei care au disparut in ultimul an din lumea teatrala – printre acestia, Liviu Ciulei, care a avut dedicat un moment special, si Alexandru Tocilescu, premiat postum cu distinctia de excelenta a UNITER.

Primele premii au venit cu emotii autentice. Raluca Vermesan, premiata pentru debut, pentru rolul din spectacolul “XXL”, montat la Teatrul ACT din Capitala, a avut nevoie de cateva minute pentru a-si reveni din emotie. “Sunt prea mica sa pot vorbi… sper sa nu mor acum”, a spus tanara.

Cel mai titrat spectacol la gala UNITER a fost “Caligula”, pentru care Sorin Leoveanu a luat premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, in timp ce László Bocsárdi a fost premiat pentru cea mai buna regie. Şi toate acestea in ziua in care, in teatrul in care a fost montat spectacolul, “Marin Sorescu” din Craiova, incepea Festivalul International de Teatru Shakespeare. De altfel, presedintele Festivalului Shakespeare, Emil Boroghina, a primit premiul special “British Council” la gala UNITER.

Premiul pentru cel mai bun spectacol a revenit montarii “Ultima zi a tineretii”, realizata de Yuri Kordonsky la Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu. Acelasi Kordonsky a fost responsabil si pentru montarea spectacolului “Îngropati-ma pe dupa plinta”, la Teatrul Bulandra din Bucuresti, care i-a adus Marianei Mihut inca un premiu UNITER, cel pentru cea mai buna interpretare feminina, si lui Marian Ralea o nominalizare la categoria “cel mai bun actor in rol principal”.

La categoria “cel mai bun rol secundar”, castigatori au fost Cornel Scripcaru, pentru prestatia din “Ivanov”, de la Bulandra, respectiv Ana Maria Macaria, pentru rolul Nastenka din “Însemnarile unui necunoscut” de la aceeasi institutie de spectacole.

La categoria “cea mai buna scenografie”, Ion Caramitru a “avut gura aurita” cand a spus ca, la acest capitol, teatrul romanesc este atacat de peste Dunare de bulgari. Distinctia i-a revenit chiar “vecinului” Nikola Toromanov, pentru scenografia spectacolului “Vizita batranei doamne”, pus in scena la Teatrul National Bucuresti.

Unul dintre cele mai emotionante momente de la gala a fost cel de evocare a regretatului Alexandru Tocilescu, care a primit premiul de excelenta. Criticul de teatru Marina Constantinescu a vorbit despre cel pe care, anterior ei, Ion Caramitru l-a numit un mare prieten si un mare regizor. “Probabil ca Alexandru Tocilescu a stiut sa se bucure foarte mult de darul vietii pe pamant”, a spus Marina Contantinescu, amintindu-si de artist ca de o persoana vivace, vesela, complet indragostita de meseria sa, dar si de muzica. “Toca a fost un rebel, un cinic, un om foarte inteligent, extrem de cult, care a iubit muzica”, a spus criticul de teatru, continuind: “Toca nu a fost un om al conventiilor, desi principiile lui au fost ferme”.

Pe de alta parte, inainte de a-i acorda premiul, Ion Caramitru a marturisit ca Alexandru Tocilescu a suferit mereu ca nu a primit un trofeu UNITER pentru regie. Acelasi lucru l-a spus si fiul artistului, care a primit distinctia de excelenta in numele tatalui sau. “Daca ar fi stiut ca este vorba de un premiu de excelenta, Toca ar fi spus: ‘Alex, du-te tu, ca de asta am mai primit'”, a spus Alex Tocilescu. “Pentru un premiu de regie, banuiesc ca ar fi urcat mai repede scarile (…), cum il stiti orgolios, probabil s-ar fi bucurat triplu”, a mai spus fiul artistului, care a incheiat cu “Felicitari, Toca”.

Un alt moment comemorativ a fost cel dedicat lui Liviu Ciulei. Cel care l-a omagiat pe scena a fost actorul preferat al marelui regizor, Victor Rebengiuc. “Este trist ca personalitatea lui nu este indeajuns de stimata”, a spus Rebengiuc. “Acea prima stea din acea parte de Bucuresti, cred ca ar fi trebuit sa fie a lui (…) Cred ca UNITER ar fi trebuit sa instituie un premiu ‘Liviu Ciulei'”, a adaugat acesta, descriindu-l pe artist ca pe un om foarte inteligent, dar si foarte bland.

Personalitatile din teatru care au primit premiile pentru intreaga cariera au avut reactii din cele mai amuzante. Arpad Konczei, care a primit premiul special pentru muzica de teatru, a ales sa isi sustina discursul de multumire prin dans. De asemenea, invitatii speciali au avut discursuri extrem de calde. Michael Pennington a spus in limba romana, ghidat de Caramitru, “a fi sau a nu fi” si a marturisit ca joaca “Antoniu si Cleopatra” alaturi de Kim Catrall, dar nu se da in laturi sa urce si pe scena Teatrului National din Bucuresti.

Tot in limba romana si-a inceput discursul si Jaqueline Bisset. “Punctul 1. Romania este foarte frumoasa”, a spus actrita. Aceasta a marturisit ca, in Romania, a mers la TIFF (Festivalul International de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, n.r.) vara, la mare toamna, iarna si s-a intors primavara. “M-am plimbat prin parcurile dumneavoastra, am cumparat legume din pietele dumneavoastra, am fost la concertele dumneavoastra la Ateneu, am fost la 100 de ani de Teatrul Odeon”, a marturisit artista, care a spus ca, din punctul ei de vedere, teatrul a fost, pentru romani, o forma de libertate. Bisset a fost cea care a inmanat premiul UNITER pentru cea mai buna regie.

Totodata, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a inmanat premiul final al serii, cel pentru cel mai bun spectacol – . Dupa decernarea premiului, ministrul i-a acordat un premiu onorific si lui Ion Caramitru , pe care l-a descris ca fiind, cat timp dureaza lucrarile de reabilitare a TNB, unde acesta este director, “seful celui mai mare santier din Bucuresti”.

“Voi fi cu ochii in patru la santier”, a glumit Caramitru. Presedintele UNITER si directorul TNB a mai primit, la finalul galei, inca un premiu, de data aceasta de la colegii sai de senat UNITER. Premiul i-a fost inmanat de Marina Constantinescu si scenograful Dragos Buhagiar.

Printre cei care au asistat la gala de la Teatrul Odeon s-au numarat Principesa Margareta si Principele Radu, dar si primarul Capitalei Sorin Oprescu.

Juriul care a desemnat castigatorii in acest an a fost format din scenograful Puiu Antemir, actrita Rodica Negrea si criticii Ion Cazaban, Mircea Morariu si Ludmila Patlanjoglu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns