Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

George Enescu – inedit în filmul documentar “Muzica rănilor de război”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Filmul documentar “Muzica rănilor de război”, care prezintă personalitatea lui George Enescu într-o ipostază inedită, va fi proiectat în premieră săptămâna viitoare, pe 27 noiembrie.

Realizat în cadrul unui proiect al Asociaţiei pentru Educaţie şi Sănătate “Mens Sana”, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, filmul spune povestea uneia dintre cele mai importante prezenţe din cultura românească – George Enescu -, evocând perioada 1912 – 1918, înainte şi în timpul Primului Război Mondial, când marele compozitor s-a implicat activ în sprijinirea oamenilor afectaţi de prima conflagraţie mondială.

Regia filmului este semnată de Tiberiu Rotărescu, scenariul îi aparţine Marilenei Stănescu, narator fiind actorul Marius Manole. La reuşita documentarului şi-a adus contribuţia şi violonistul Sabin Penea, cel care a interpretat melodiile din coloana sonoră a filmului, cântând pe vioara Paul Kaul, care aparţine marelui Enescu, aflată în patrimoniul muzeului ce îi poartă numele, din Capitală.

“Când aud de Enescu bineînţeles că am în minte muzica lui. Întâmplarea face că am aflat, cu ocazia acestui film, şi ce a simţit în momentele în care a compus şi în perioada respectivă a vieţii lui. Pe de o parte, există talentul lui uriaş, venit de undeva de sus, pe de altă parte există şi sufletul lui. Filmul nu e o poveste a unui om care a avut talent şi a avut succes neapărat, deşi aşa a fost, ci mai mult de atât: e povestea unui om care a simţit foarte mult, s-a integrat în epoca lui şi a dat înapoi oamenilor din jur cât de mult a putut”, a declarat regizorul filmului, la conferinţa de presă dedicată lansării documentarului, care a avut loc joi la Muzeul Naţional “George Enescu”.

Actorul Marius Manole a mărturisit că, pentru el, “Muzica rănilor de război” reprezintă “un debut” într-un documentar şi o “lecţie”.

“N-am făcut niciodată un documentar, al cărui protagonist să fiu pentru a-l prezenta. Mi se pare o postură foarte grea şi foarte interesantă şi e mai greu, cumva, decât atunci când joci într-un film artistic. Pentru că eşti tu şi nu interpretezi pe nimeni şi povestea trece prin ochii tăi şi prin glasul tău şi atunci tu eşti mesagerul. Şi eu l-am descoperit acum pe Enescu, pe care nu îl ştiam, despre care, oricum, nu ştim foarte mult. În al doilea rând, pentru mine acest film a fost o lecţie pe care ar fi trebuit să o primesc puţin mai devreme, undeva pe la 20 de ani. (…) Poate alţi tineri sunt mai norocoşi şi datorită acestui documentar vor şti mai multe la timpul potrivit. Sper să fie văzut de cât mai mulţi tineri”, a afirmat actorul.

Preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Sănătate “Mens Sana”, Lorena Diaconescu, şi-a exprimat speranţa că documentarul va fi o reuşită. “Va fi un succes pentru că echipa pe care am construit-o în acest proiect este deosebită. Tinerii spectatori vor vedea o personalitate pe care nu au cunoscut-o, omul Enescu, necunoscut de public. Intenţionăm să promovăm filmul în toată ţara, în principal în şcoli”, a afirmat Lorena Diaconescu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns