Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Grâul la concurenţă cu porumbul în producţia de bioetanol

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Lan de rapiţă în floare
Lan de rapiţă în floare

În vreme ce inclusiv în România cultura de rapiţă câştigă tot mai mulţi adepţi, specialiştii europeni scot pe piaţă o informaţie care poate şoca fermierii. Până şi la noi în judeţ anul 2013/2014 a fost favorabil producţiei de rapiţă. Pe multe tarlale s-au obţinut producţii apropiate de 4 tone la hectar.

Vestea neaşteptată privind rapiţa şi soarta acestei este menţionată şi de publicaţie Recolta.eu. Utilizarea rapiţei pentru producerea de biocombustibil în Uniunea Europeană ar putea stagna la un nivel cu 20% sub cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. Faptul este evidenţiat de o  serie de studii făcute. Totuşi, utilizarea grâului în locul porumbului ar putea creşte datorită preţurilor mici.

În plus, reducerea cererii şi creşterea utilizării uleiurilor vegetale vor pune şi mai multă presiune biocombustibilul produs din rapiţă, susţin reprezentanţii Departamentului de Stat pentru Agricultură din SUA (USDA).

Cererea pentru biodiesel – cel mai important combustibil din plante din UE, reprezentând 80% din totalul biocombustibililor utilizaţi în transport – va stagna la 12,28 milioane de litri, în scădere cu 1,79 milioane de litri (12,7%) comparativ cu cel mai ridicat nivel înregistrat în 2011.

„Pentru 2014 şi 2015, consumul este estimat să rămână la acelaşi nivel, scăderea cererii din Germania fiind compensată cu creşteri în Marea Britanie, ţările din Benelux, Irlanda şi România”, potrivit raportului USDA.

Uleiul de rapiţă vs. uleiul de palmier

Producţia de biodiesel din UE va înregistra o încetinire a ratei de creştere, atingând nivelul de 1,0% la 11 milioane de litri în 2015.

Fără îndoială, utilizarea uleiului de rapiţă va scădea, fiind afectată de înlocuirea cu uleiurile vegetale alternative, în special cel de palmier şi de soia. La 5,5 milioane de tone în 2014 şi 2015, consumul de ulei de rapiţă va fi cu 20% sub cel mai ridicat nivel înregistrat în 2010 de 6,88 milioane de tone.

„Uleiul de rapiţă este, în continuare, cel mai folosit pentru biodiesel în UE, reprezentând 58% din producţia totală din 2013”, se arată în raport.

Uniunea Europeană estimează o producţie record de 22,5 milioane de tone de rapiţă în acest an, potrivit estimărilor Strategie Grains, deşi o parte importantă va fi folosită şi la furaje.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Când a fost adusă Lupoaica prima dată la Satu Mare

LUPOAICA

Când a fost adusă Lupoaica prima dată la Satu Mare

Statuia Lupa Capitolina a fost adusă în România din Italia pentru întărirea moștenirii latine a românilor. După Unire, cele mai multe replici ale Lupoaicei au fost amplasate în Transilvania. Unele au dispărut în 1940, cum este și cazul celei din Satu Mare, fiind făcute alte replici după 1990.