Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

BELGIA

Guvernul Belgiei încurajează cetățenii să folosească mărunțișul acumulat: „Strângeți mărunțișul de prin sertare și folosiți-l”

Guvernul Belgiei încurajează cetățenii să folosească mărunțișul acumulat: „Strângeți mărunțișul de prin sertare și folosiți-l”
Guvernul Belgiei a lansat un apel către cetățeni să folosească mărunțișul acumulat în case pentru a ajuta comercianții care se confruntă cu lipsa monedelor, economisind astfel costurile de producție a noi monede și susținând tranzacțiile în numerar.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Într-o mișcare neașteptată, guvernul Belgiei a lansat un apel către cetățeni să adune monedele pe care le-au acumulat în case și să le folosească în tranzacțiile cotidiene. Această inițiativă vine în sprijinul comercianților care se confruntă cu o penurie acută de mărunțiș, o problemă accentuată de popularitatea în creștere a plăților electronice.

 

 

În contextul actual, unde plățile digitale devin din ce în ce mai comune, multe magazine se luptă să ofere rest în monede, în special cele de 1 și 2 euro. “Ne-am descurcat greu o perioadă fiindcă nu am avut aproape deloc monede de 1 și 2 euro. Toată lumea plătește cu cardul, chiar și pentru un sandvici,” explică Alina Sargsyan, proprietara unei patiserii din Antwerp.

 

 

Se estimează că în Belgia sunt peste 200 de milioane de monede neutilizate, strânse în borcane, pușculițe sau uitate prin sertare. Guvernul speră că, prin încurajarea folosirii acestor monede, poate fi evitată necesitatea de a bate noi monede, un proces costisitor.

 

 

Francis Adyns, reprezentant al guvernului, subliniază potențialul economic al acestei inițiative: „Dacă am reuși prin intermediul acestei campanii să aducem în piață măcar 2 la sută din totalul monedelor care nu sunt folosite, am reuși să facem economii la buget de cinci milioane de euro pe an.”

 

 

Pe lângă folosirea mărunțișului în tranzacții, cetățenii sunt încurajați să doneze monedele acumulate organizațiilor caritabile sau să le schimbe gratuit în bancnote la ghișeele Băncii Naționale.

 

 

Inițiativa este bine primită de proprietarii de afaceri mici, precum Nelly Chiese, proprietara unui magazin de benzi desenate, care spune: „Apelăm și la ajutorul clienților. Cei care au acasă o pușculiță cu monede de 1 și 2 euro e invitat să o aducă la noi și îi vom da în schimb bancnote.”

 

 

Asociațiile de comercianți susțin această măsură și cer insistent guvernului să găsească soluții pentru a ușura această tranziție către o economie mai puțin dependentă de numerar. Această campanie nu numai că promovează o gestionare mai eficientă a resurselor monetare, dar și sprijină comunitatea locală într-o perioadă de schimbări tehnologice rapide.

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns