Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Guvernul dă liber șefilor de instituții să facă disponibilizări și să taie din salarii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Șefii autorităților și instituțiilor publice pot trece la “renegocierea drepturilor salariale sau la reorganizarea ori restructurarea activității prin reducerea numărului de posturi, pentru încadrarea în cheltuielile de personal aprobat”, potrivit unei Ordonanțe de Urgență.

Măsura îi vizează și pe angajații de la stat care au semnat cu angajatorii contracte colective de muncă și poate fi aplicată din luna februarie, de când se aplică ordonanța adoptată luni de Executiv.

Se renunță la contractele colective de muncă

Astfel, “pentru încadrarea în cheltuielile de personal aprobate, până la împlinirea termenelor contractelor colective de muncă, conducătorul autorităților și instituțiilor (…) va proceda, după caz, la renegocierea drepturilor salariale sau la reorganizarea ori restructurarea activității prin reducerea numărului de posturi, în condițiile legii”, se arată în “ordonanța de urgență a Guvernului privind unele măsuri de reîncadrare în funcții a unor categorii de personal din sectorul bugetar și stabilirea salariilor acestora, precum și alte măsuri în domeniul bugetar”.
Ordonanța ce impune normele de aplicare a Legii unitare a salarizării prevede la articolul 4 că drepturile salariale ale angajaților vor fi stabilite de conducătorul instituției, cu avizul ordonatorului principal de credite, pentru a se încadra în cheltuielile de personal aprobate. Actul normativ impune renunțarea la contractele colective de muncă și la salariile de merit, începând cu 2010. “Salarizarea personalului autorităților și instituțiilor publice care și-au schimbat regimul de finanțare, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, raționalizarea cheltuielilor publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană și FMI, din instituții finanțate integral din venituri proprii în instituții finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat, se realizează potrivit prevederilor contractelor colective de muncă legal încheiate, până la împlinirea termenului pentru care au fost încheiate, în limita cheltuielilor de personal aprobate”, se arată în Ordonanță.
După împlinirea termenului pentru care au fost încheiate contractele colective de muncă, angajații vor fi “reîncadrați pe noile funcții, stabilite de ordonatorul principal de credite, corespunzător atribuțiilor și competențelor specifice postului,  prin asimilare cu funcțiile din instituția care îl preia în structură, subordine sau în finanțare, după caz”. “Cuantumul individual al drepturilor salariale, inclusiv al sporurilor (…), se stabilește de conducătorul instituției sau autorității publice, astfel încât să se asigure încadrarea în cheltuielile de personal aprobate, cu avizul ordonatorului principal de credite”, potrivit documentului.

Salariul de merit, inclus în salariul de bază

Totodată, salariile de merit – stabilite în anul 2009 pe o perioadă care se întinde și în anul 2010 – urmează a fi introduse în salariul de bază “până la expirarea perioadei pentru care au fost acordate”. “După această perioadă, vor fi recalculate în mod corespunzător salariul de bază și celelalte sporuri calculate la acesta. Începând cu anul 2010, acest drept nu se mai stabilește. În toate cazurile, în salariul de bază al funcțiilor de conducere este inclusă indemnizația de conducere”, se arată în ordonanță.    Documentul mai prevede că “reîncadrarea personalului didactic din învățământ, la data de 1 ianuarie 2010, se face luând în calcul salariile de bază la data de 31 decembrie 2009 stabilite în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2009 privind unele măsuri în domeniul salarizării personalului din sectorul bugetar pentru perioada mai-decembrie 2009, aprobată prin Legea nr. 300/2009, și că tariful orar pentru gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază se determină într-un cuantum care să nu depășească nivelul determinat pentru luna decembrie 2009, fără a fi afectat de măsurile de reducere a cheltuielilor de personal aprobat”.
Ordonanța prevede că “în anul 2010 majorarea salariilor, a soldelor funcțiilor de bază și a indemnizațiilor lunare se va face numai pentru cele care au un nivel mai mic de 705 lei/lună și numai dacă în mod cumulat cu sporurile și indemnizațiile acordate nu este depășită această valoare”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Apa la moara

Asculta acest articol Dezbaterile intense pe marginea declaratiilor de miercuri ale presedintelui vor continua multa vreme dintr-un motiv simplu: e