Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Guvernul își asumă răspunderea pe legea pensiilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul a decis să își angajeze răspunderea în Parlament pentru legea pensiilor, a anunțat premierul Emil Boc. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern și va fi transmis Parlamentului, în vederea angajării răspunderii.
Premierul Emil Boc a declarat, marți, că este dispus să își pună “la bătaie” mandatul de prim-ministru pentru legea pensiilor, arătând că ia în considerare riscul ca Guvernul să nu obțină încrederea Parlamentului la momentul angajării răspunderii pentru acest act normativ. “Îmi pun mandatul la bătaie, ori trece legea, ori pleacă Guvernul”, a spus Boc. Premierul a precizat că își va asuma răspunderea pe proiectul de lege a pensiilor pentru că nu poate intra cu el în campanie electorală, întrucât nu ar mai avea nicio șansă să treacă.
“Vreau să finalizăm această lege până în campania electorală pentru că altfel nu am nicio șansă. Prin această lege desființăm pensiile parlamentarilor. Sunt dispus să-mi pun mandatul la bătaie, ori trece legea, ori cade Guvernul”, a susținut primul-ministru Boc. El a mai spus că este inacceptabil ca raportul dintre pensia minimă și cea maximă să fie atât de mare, respectiv de la 350 de lei la 35.000 de lei.
“Așa cum am promis, vom elimina pensiile speciale care nu sunt calculate pe bază de contributivitate. Toate acestea vor fi recalculate”, a spus Boc.
Premierul a mai explicat că legea pensiilor aplică principiul contributivității, care este nediscriminatorie, și că, deși legea dispune pentru viitor, toate pensiile speciale vor fi recalculate și cele care sunt mai mari decât nivelul de contribuție vor scădea.
Premierul a precizat că în prezent de la bugetul de stat sunt luați 1,5 miliarde de lei pentru plata pensiilor și că, dacă acest lucru nu va fi modificat, “pentru tinerii de azi nu vor mai putea fi plătite pensiile”.
“Este o responsabilitate pe care mi-am asumat-o și o cerință a Comisiei Europene”, a declarat premierul.
În ce privește vârsta de pensionare, Emil Boc a declarat că legea vizează egalizarea acesteia la 65 de ani, la fel ca în Uniunea Europeană până în 2030.
În legătură cu pensia de invaliditate premierul a afirmat că aceasta se acordă prea ușor și că noua lege a pensiilor va înăspri condițiile de pensionare.

Pensiile de peste 10.000 lei se înjumătățesc

Pensiile foarte mari, de peste 10.000-15.000 lei, vor ajunge în medie la 40%-50% din valoare în urma recalculării celor aproape 200.000 de pensii speciale, a anunţat noul secretar de stat în Ministerul Muncii, Mihai Şeitan, fost consilier al premierului.
“E clar că pensii de 35.000 lei (350 milioane de lei vechi), nu o să apară. Au apărut pe o altă bază de calcul decât contribuţia efectivă.
Nu putem lăsa să existe pensii de 350 de milioane de lei în condiţiile în care cei care au contribuit la fel ar urma să câştige 50 de milioane. Pensionarii nu-şi pierd dreptul la pensie în urma recalculării, însă cuantumul pensiei este altceva”, a explicat Şeitan.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns