Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Guvernul Ponta la prima asumare a răspunderii în Parlament

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Premierul Ponta îşi angajează răspunderea pe legea retrocedărilor
Premierul Ponta îşi angajează răspunderea pe legea retrocedărilor

Guvernul îşi va asuma miercuri răspunderea în faţa Parlamentului pentru legea privind compensarea ori restituirea proprietăţilor confiscate de stat înainte de 1989, textul actului normativ fiind agreat şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a avut pe rol un număr imens de dosare vizând retrocedările, acuzând că acestea îi afectează activitatea.

Este pentru prima dată când Guvernul Ponta apelează la adoptarea unei legi prin asumarea răspunderii.

UDMR a decis, prin vot, să nu semneze o moţiune de cenzură dacă acest demers va fi demarat după asumarea răspunderii Guvernului pe legea retrocedării proprietăţilor confiscate în regimul comunist, a declarat marţi preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.
El a precizat, la finalul întâlnirii dintre parlamentarii UDMR şi premierul Victor Ponta, că încă nu a văzut vreun text al unei moţiuni de cenzură, iar prin legea privind retrocedarea proprietăţilor nu sunt anulate drepturi ale foştilor proprietari în ceea ce priveşte redobândirea acestora.

“Am avut câteva propuneri şi din ele câteva amendamente au fost preluate. Noi am urmărit un principiu: drepturile care au fost oferite prin lege privind restituirea imobilelor naţionalizate de regimul comunist să nu fie retrase, deci restituirea în natură să rămână ca şi un principiu în această asumare şi despăgubirile să fie făcute într-un termen rezonabil şi să fie echitabile, juste pentru foştii proprietari, pe un termen rezonabil şi să ţinem cont de solicitarea Curţii Internaţionale care a cerut un termen pentru România de a rezolva această problemă. Aceste principii sunt păstrate în acest proiect de lege cu toate că rămân probleme care nu vor fi rezolvare decât prin normele de aplicare, adică aspectele financiare”, a precizat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

El a adăugat că termenul de despăgubire este unul foarte lung “dacă luăm în considerare că oamenii aşteaptă de 23 de ani”, dar este acceptabil ţinând cont că până acum nu exista niciun termen.

Preşedintele UDMR a arătat că, din datele pe care le are, 60% din proprietăţile confiscate bisericilor maghiare s-au retrocedat, după care procedura a fost blocată.

Nici PPDD nu va semna o eventuală moţiune de cenzură.  Liderilor senatorilor PPDD, Tudor Barbu, a anunţat, marţi, după întrevederea dintre premierul Victor Pontra şi grupurile acestei formaţiuni, că PPDD nu va semna o eventuală moţiune de cenzură iniţiată după angajarea răspunderii Guvernului pe Legea retrocedărilor.
“Vom avea o poziţie specială. Vom refuza semnarea unei eventuale moţiuni de cenzură inişţiată fie de UDMR, fie de PDL, cum e mai probabil (…) Am decis să nu semnăm, pentru că nu ne putem opune unui document care vine să rezolve o mare parte din probleme, dar nici să lăudăm un Cabinet susţinut în Parlament de cei care au dat legile retorcedării în aceşti 23 de ani, care au dus România într-o pagubă uriaşă”, a spus Barbu, citat de Mediafax.

El a spus că parlamentarii PPDD vor fi prezenţi în sala de plen la angajarea răspunderii, participând la dialog, dar nu vor putea să laude Cabinetul Ponta pentru acest proiect legislativ.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni că PDL a avut discuţii cu reprezentanţi ai UDMR şi ai PPDD pentru depunerea unei moţiuni de cenzură la asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul restituirii proprietăţilor, aceste discuţii urmând să continue.

În condiţiile în care UDMR şi PPDD nu semnează documentul, PDL nu poate depune o moţiune de cenzură. Singura cale de atac rămâne sesizarea Curţii Constituţionale.

 

Premierul Victor Ponta a ironizat, marţi, anunţul PDL privind moţiunea de cenzură în urma angajăriii răspunderii pe Legea despăgubirilor, arătând că, în calitate de preşedinte al PSD, dacă ar fi anunţat o moţiune şi nu ar fi fost în stare să o realizeze, s-ar fi ascuns prin casă câteva zile.

“Strict politic, şi faptul că au anunţat moţiune de cenzură şi nu sunt în stare să o facă, nu mai vreau să mai comentez. Dar eu, dacă aş fi fost preşedintele PSD şi anunţam moţiune şi nu mai eram în stare să o fac, cred că câteva zile m-aş fi ascuns prin casă”, a spus Ponta.

El a arătat că nu au fost văzuţi democrat-liberali depunând amendamente pe tema retrocedărilor pentru că aceştia au fost “absolut neserioşi”.

“Nu am văzut amendamente de la ei decât de la Tişe, că să le dăm la samsari toţi banii şi nu am de gând să discut aşa ceva cu nimeni. Cred că au nişte probleme interne şi nu sunt în stare să aibă o poziţie serioasă. În rest nimic, doar gargară, nu au spus nimic serios”, a spus Ponta.

El a acuzat PDL de faptul că atunci când a exercitat guvernarea nu a rezolvat problema retrocedărilor, deşi decizia CEDO a fost dată în 2010.

“Din toate partidele din Parlament, singurul care nu are voie să vorbească despre chestia asta este PDL, pentru că decizia CEDO e din 2010. Deci din 2010 au mai fost încă doi ani la guvernare. Dacă ştiau să rezolve problema mai bine decât mine, bănuiesc că o rezolvau, că nu i-a împiedicat nimeni. Dar au preferat să o amâne, pentru că a devenit din ce în ce mai gravă”, a mai spus Ponta.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns