Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Hollosy Simon, fondatorul Scolii baimarene de pictura, s-a nascut intr-o zi de 2 februarie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tot intr-o zi de 2 februarie i-a fost furata lucrarea “Cetatea Hustului”

[slideshow id=2258]

Pentru istoria Sighetului, data de 2 februarie este semnificativa datorita a doua evenimente legate de numele fondatorului Scolii baimarene de pictura, unul dintre cele mai mari personalitati ale artelor plastice maramuresene, Hollosy Simon< pictorul s-a nascut la Sighet, la 2 februarie 1857 si tot intr-o zi de 2 februarie (1992) a fost furata una dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale, “Cetatea Hustului”.

Nascut intr-o familie de armeni instariti (Korbuly), dupa absolvirea gimnaziului in orasul natal, studiaza artele plastice la Budapesta si Munchen, unde va deschide o scoala particulara de pictura ce va deveni curand celebra in intreg imperiu austro-ungar. Impreuna cu cativa prieteni pictori, printre care Réti István si Thorma János, in anul 1896 fondeaza, in Baia Mare, o colonie de pictura unde isi va petrece verile alaturi de elevii scolii muncheneze. Fire sensibila, din cauza unor neintelegeri cu colegii plasticieni se desparte de colonia baimareana, mutandu-se cu elevii la Teceu, unde va si muri la 8 mai 1918. Hollosy Simon nu a fost un pictor prolific, preferand sa-si gaseasca satisfactii in pedagogie< personalitate puternica si carismatica, va imprima elevilor un stil interiorizat, liric si realist in acelasi timp, stil care va fi marca Scolii baimarene de pictura chiar si dupa disparitia lui.

Pictura poate fi admirata la Muzeul Maramuresului

Una dintre lucrarile cele mai cunoscute semnate Hollosy Simon, ce poate fi admirata si azi la Casa memoriala “Mihaly de Apsa” din Sighetu Marmatiei, este “Cetatea Hustului” – ulei pe panza de 1,5 pe 2 metri – lucrat in anul 1896. Vreme de patru decenii, tabloul a fost expus in cladirea municipalitatii. In anul 1940 tabloul este ascuns intr-o pivnita din Turda, fiind recuperat in anii ’50 de Francisc Nistor, directorul de atunci al muzeului sighetean, si expus publicului abia in anul 1990, la galeria de arta a Casei “Mihaly de Apsa”. De aici, alaturi de alte obiecte de valoare, la 2 februarie 1992 este furata de doi indivizi care l-au vandut cateva zile mai tarziu in Ungaria. Dupa doi ani, tabloul este recuperat, restaurat si redat proprietarului de drept, Muzeul Maramuresului.

Tabloul “Cetatea Hustului” a fost readus in tara de directorul actual al muzeului, dr. Mihai Dancus, reinramat in cadrul original si poate fi admirat si azi in galeria de arta a Muzeului Maramuresului din Sighetu Marmatiei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns