Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În 3 aprilie 1948 a fost aprobat startul Planului Marshall

George Marshall
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
George Marshall
George Marshall

Planul Marshall, cunoscut oficial ca European Recovery Program (ERP), a fost primul program de reconstrucţie conceput de Statele Unite ale Americii, destinat aliaţilor europeni din Al Doilea Război Mondial. Rolul acestuia a fost acela de a ajuta Europa după război şi de a preveni extinderea comunismului. Ţările proaspăt comuniste din estul Europei au refuzat ajutorul oferit de SUA. Preşedintele Harry Truman a semnat planul în data de 3 aprilie 1948.

Denumirea de “Plan Marshall” provine de la iniţiatorul acestuia, secretarul de stat american George Marshall. În 5 iunie 1947, într-un discurs rostit în Aula Universităţii Harvard, el a anunţat lansarea unui vast program de asistenţă economică destinat refacerii economiilor europene, cu scopul de a stăvili extinderea comunismului. Pentru contribuţia la succesul acestui plan de ajutor, George Marshall a fost distins în 1953 cu Premiul Nobel pentru Pace.

În 19 iunie 1947, 22 de state europene au fost invitate să trimită reprezentanţi la Paris pentru a schiţa un plan de reconstrucţie europeană. Etichetând Planul Marshall drept “imperialism economic american”, Moscova a interzis ţărilor satelite să participe la Conferinţa de la Paris. Sovieticii considerau că acceptarea planului ar fi condus la desprinderea de URSS a ţărilor din sfera sa de influenţă şi la pierderea avantajelor politice şi strategice dobândite de Kremlin în Europa Centrală şi de Est la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial. Stalin a denunţat programul ca fiind o cursă şi a refuzat să participe, obligând şi celelate state est-europene să adopte aceeaşi atitudine.

Decizia celor 16 ţări participante la programul de ajutor s-a văzut în deceniile care au urmat, aceste ţări dezvoltându-se semnificativ în sistemul democratic capitalist susţinut de SUA. Statele Unite au oferit 20 miliarde de dolari, cu condiţia ca naţiunile europene să realizeze împreună un plan raţional de folosire a fondurilor. Pentru prima dată, acestea au trebuit să acţioneze împreună că o unitate economică unită şi au fost nevoite să coopereze unele cu altele.

Planul Marshall a adus beneficii şi economiei americane. Banii au fost folosiţi pentru a cumpăra bunuri din Statele Unite, care au fost transportate pe Oceanul Atlantic pe nave comerciale americane.

În afară de ajutorul pentru a pune Europa din nou pe picioare, Planul Marshall a dus la realizarea Planului Schuman, care a determinat crearea Comunităţii Cărbunelui şi Oţelului şi Pieţei Comune.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns