Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În acest an Direcţia Silvică Satu Mare va împăduri 93 ha, folosind 272 mii de puieţi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ne aflăm în cel de al treilea an consecutiv, când toate momentele frumoase ale primăverii sunt umbrite de evenimentele nedorite care se petrec în jurul nostru. Totuși, viața merge mai departe, iar dacă ne lăsăm copleșiți de lucrurile nedorite, mai încolo vom avea de suferit și mai mult.

Agricultura și silvicultura sunt domenii de care depinde existența noastră, deci aici nici pandemia și nici războiul de dincolo de graniță nu poate opri demersul firesc al muncii. Perioada 15 martie – 15 aprilie, conform art. 81 din Lgea 46/2008 Codul Silvic, reprezintă pentru silvicultori o perioadă cu o seminificaţie aparte, cunoscută sub numele de “Luna plantării arborilor“.

Denumită iniţial “Serbarea sădirii arborelui“, ea a fost oficializată în ţara noastră în anul 1902 de către Spiru Haret, ca o sărbătoare de primavară, de nivel naţional. Începând cu anul 1953 s-a stabilit prin lege, ca în perioada martie – aprilie a fiecărui an, în funcţie de condiţiile climatice, să se serbeze “Luna pădurii“ iar din anul 1989 aceasta se desfăşoară în perioada 15 martie – 15 aprilie.

După cum am mai arătat, în acestă primăvară, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va planta aproape 19 milioane de puieți forestieri produși în pepinierele silvice proprii, regenerând 10.244 de hectare fond forestier de stat, din care 7.127 ha vor fi regenerate pe cale naturală, iar 3.117 ha prin regenerare artificială prin lucrări de împădurire. De asemenea, în campania de împăduriri de primăvară vor fi efectuate lucrări de completări pe 1.391 hectare și de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe alte 179 hectrae.

Direcţia Silvică Satu Mare are în administrare o suprafață de 43.152 hectare fond forestier din care: 28155 hectare fond forestier proprietate publică a statului; 8972 hectare fond forestier administrat prin contracte de administrare; 5550 hectare contracte silvice; respectiv, 475 ha sunt prin acte de constatare.

În acest an, Direcţia Silvică Satu Mare prin cele 5 ocoale silvice din subordine: Borleşti, Livada, Negreşti Oaș, Satu Mare și Tășnad, are un program de regenerare la păduri de stat de 93 hectare din care: 72 hectare regenerări naturale şi 21 hectare regenerări artificiale și completări pe o suprafață de 13 hectare.

Pentru toate împăduririle din această primavară, inclusiv completări (păduri de stat și păduri private administrate de DS Satu Mare) se vor folosi aproximativ 272 mii puieți. Astfel se vor planta: 28.36 mii puieți de molid, 104.34 mii puieți de gorun, 70.21 mii bucăți de stejar pedunculat, 6.85 mii de stejar roșu, 28.93 mii de frasin, 3.30 mii puieți de cireș, 5.60 mii de bucăți paltin de câmp, 22.05 mii de paltin de munte și 2.36 mii de puieți de mălin.

Însă, atât începutul, cât și sfârșitul campaniei silvice, dar și rezultatele sale, depind în primul rând de starea vremii. Cu toate că în această primăvară se pare că se întrunesc condiții perfecte pentru împădurire, acest lucru nu este, nici pe departe atât de simplu. E adevărat că lucrătorii nu tremură de frig toată ziua, dar diferențele mari de temperatură în cursul unei zile și valorile termice care rămân sub cele de îngheț în cursul dimineții nu sunt deloc favorabile puieților proaspăt sădiți.

Și nu în ultimul rând, lipsa de precipitații, putem spune chiar vremea secetoasă va mai da bătăi de cap silvicultorilor în acest an.

Previzibil, în următoarele două săptămâni vremea nu se va schimba prea mult, doar valorile termice de dimineață vor crește puțin și cele din timpul zilei vor oscila câte 2-4 grade C față de cele actuale, dar cantități însemnate de precipitații nu se prevestesc. Însă lucrătorii silvici fac tot ce se poate ca acest impediment să nu le încurce prea mult planurile.

“Dacă ar fi să apreciem pădurea după importanța sa, nu am sărbatori doar anual luna pădurii, i-am dedica poate un secol, un mileniu sau pentru a-i fi întru totul recunoscători i-am dedica însăși existenta noastră pe pământ.” – este de părere ing. Marcel Forțiu, directorul Direcției Silvice Satu Mare, dar și toți ceilalți lucrători ai acestei unități, precum și toți iubitorii naturii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

DECES: MENDREA IOAN

Asculta acest articol Cu inimile frânte de durere, anunţăm încetarea din viaţă a celui care a fost pentru noi cel