Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In aceste zile, la Ocolis, literatura “se purifica de non literatura si de amatorism”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=7107]

Ocolis a devenit pentru o saptamana “capitala” culturii si a artei, datorita taberei nationale de literatura si arte plastice. Ajunsa la a VI-a editie, in acest an se numeste “Literatura fara E-uri”. La eveniment participa  peste 30 de artisti plastici si scriitori, care s-au intalnit pentru “un regal de literatura si arte plastice fara conservanti”.

O saptamana de arta si proza

In aceasta saptamana se desfasoara la Ocolis Tabara Nationala de Literatura si Arte Plastice, eveniment cultural care reuneste 30 de participanti din toata tara. Organizator este Fundatia Culturala Archeus, in colaborare cu Consiliul Local si Consiliul Judetean, care au oferit premiile in bani. Cei peste 30 de artisti care si-au dat intalnire in tabara de creatie incearca, in acest an, sa atraga atentia asupra necesitatii “purificarii” literaturii de non valori, dupa cum arata chiar gazda, sculptorul Ioan Marchis. “Tabara nationaa are in fiecare an alta denumire, alta semnificatie. In acest an, trimiterea este evidenta asupra non literaturii, asupra literatorii care trebuie sa se purifice de amatorism si de lucruri care nu tin de literatura”, a spus el.

Lucrari pentru casa de copii de la Hoteni

Tabara se desfasoara in doua locatii, una la Hanul Ocolis, unde scriitorii organizeaza seara de seara un cenanclu si unde se citeste proza si poezie, iar cea de-a doua locatie este “Casa Marchis”. Aici, artistii plastici lucreaza in atelierul omului de cultura. Lucrarile citite de scriitori vor fi publicate in revista Archeus in acest an, insa cele plastice au o alta destinatie. “Am pregatit sasiul si panza si pentru tabara de la Hoteni, pentru ca artistii plastici se duc dupa aceea la Hoteni. Acolo lucrarile se vor vinde la licitatie si vor intra in folosul casei de copii din localitate. O parte raman la Fundatia Archeus, dar sunt folosite tot in scopuri sociale, deci tablourile nu intra in niciun muzeu”, a aratat Ioan Marchis. In ceea ce priveste creatiile literare, premiul cel mare este publicarea unei carti, celelalte premii fiind in bani, chiar daca sumele nu sunt foarte mari. “Pentru castigatorul la literatura, premiul mare inseamna editarea unei carti. Celelalte premii sunt in bani, insa sumele sunt mici, poate chiar jumatate fata de anul trecut”, a mai aratat Ioan Marchis.

Maria Maris Daraban: “Natura poate fi prea frumoasa”

Pictorita Maria Maris Daraban, prezenta la tabara de creatie, a vorbit despre ce inseamna pentru ea acest moment din an. “Abia astept tabara din Ocolis, sa-mi las cetatile in spate si sa vin alaturi de oameni extraordinari. E foarte interesanta formula in care organizatorul reuseste sa ne adune in cuvantare, in prietenie, in metafora, culoare si sa ne provoace sa fim mai frumosi decat obisnuim sa fim”, a spus ea. Vorbind apoi despre lucrarea pe care a realizat-o anul trecut si cea pe care o va finaliza in acest an in tabara, ea a mai aratat ca natura, uneori, poate fi prea frumoasa pentru a fi imortalizata. “Anul trecut am facut o imagine a orizonturilor, de pe terasa lui Marchis, dansul acela al luminilor si al umbrelor peste vaile Lapusului, dar a fost cam decorativa. La un moment dat, natura era prea frumoasa, asa ca anul acesta mi-am propus sa sintetizez sub o alta forma, mai putin decorativa estetic, sa gasesc sufletul taberei, al acestui moment al taberei de aici, de la Ocolis. Aici curge poezia, curge metafora, curge prietenia, conversatia”, a mai spus artista.

Anca Goja, cel mai interesant debut

Florin Pop, prezent si el la Ocolis, ne-a dezvaluit ca una dintre cele mai interesante creatii a fost cea a ziaristei debutante in tabara de la Ocolis, Anca Goja. “A fost una dintre cele mai interesante. Poate ca a avut micul dezavantaj ca a trebuit sa citeasca fragmente dintr-un roman destul de voluminos. E greu ca din peste 400 de pagini sa convingi auditoriul cu un fragment de 15 minute. Dar cele mai importante sunt discutiile de dupa literatura, cand autorul trebuie sa se departeze putin de cartea lui si sa-si vada cumva privita altfel opera. Poate ca e un risc pe care trebuie sa si-l asume. Anca a fost mai bine receptata pentru ca ea a citit proza scurta. In 15 minute cade mai bine si e mai bine receptata decat un roman intreg”, a mai spus el.

Ce inseamna pentu el tabara de creatie nu a pastrat secret. “Pentru mine inseamna un loc in care cu adevarat se decupeaza pentru cateva zile cotidianul si raman artistii intre ei. Sa comunice, sa-si stabileasca legaturi, sunt oameni de la reviste literare care vor prelua din lucrarile taberei pentru publicare. Va fi un avantaj pentru toti artistii sa aiba o deschidere in aceasta tabara catre literatura nationala”, a mai dezvaluit el.

Peste 30 de nume de scriitori si artisti

Printre artistii intalniti la Tabara de la Ocolis s-au regasit Ion Muresan, Luigi Babulea, Mihai Ganea, Gheorghe Parja, Petru Dunca, George Achim, Ioan Grosan, Lucian Perta, Ioana Ileana :tetco, Alexa Gavril Bale, :tefan Jurca, Emanuel Luca, Betty Kirchmajer Donca, Nicolae Scheianu, Virginia Paraschiv, Adela Naghiu, Valeriu Sabau, Mircea Crisan, Ioan Botis, Florentin, Florin Pop. De asemenea, au participat artisti plastici printre care Ioan Marchis, Daniel Marchis si Lucian Marchis, Bertalan Kovacs, Ioan Munteanu, Andrei Nasui, Sabin Morosan, Laura Zanetti, Paul Robas, Peter Tapalaga, Calin Moldovan, Balazs Ludovic, Lavinia Moldovan, dar si Maria Maris Daraban, Dan Barcan si altii.

Secretarul de stat Vasile Timis, prezent la deschidere

Tabara a inceput cu o slujba de pomenire a scriitorilor maramureseni la troita din localitate. La festivitatea de deschidere a fost prezent si secretarul de stat Vasile Timis. “Se zice ca arta nu e o necesitate, ci e un lux. Dar arta inseamna libertate, iar libertatea nu e un lux, ci o necesitate. Atunci nu mai putem spune ca arta nu e necesara”, a mai aratat Ioan Marchis, gazda evenimentului.

Florentin Nasui nu s-a abtinut si a compus pe loc cateva versuri dedicate taberei<

La tata Marchis pe furis

In tabara vor da rateuri,

Aici, sub deal la Ocolis

Scriitorii fara E-uri.

“Nu literatura este poluata, ci cititorii sunt poluati. Pur si simplu au disparut cititorii. Scriitorii scriu intre ei, ei se cumpara, ei se publica. Nu poti citi pe internet o opera literara. Internetul e absolut necesar in societate, dar nu poate inlocui literatura. Imi amintesc de evadarea pe care ne-o dadea noua literatura inainte de 89. Noi am fost liberi. Am avut sansa de a citi”, s-a exprimat autorul Florentin Nasui.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns