Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În judeţ se sacrifică în luna decembrie peste 37.000 de porci în sistem tradiţional

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Despicarea porcului asezat pe burta
Despicarea porcului asezat pe burta

    În luna decembrie se păstrează şi pe mai departe tradiţia de a tăia în sistem tradiţional porci pentru masa de Crăciun, dar şi pentru cea de Anul Nou. Iată că şi în acest an sătmărenii cu putere financiară nu renunţă la acest obicei. Se estimează că în luna decembrie, în judeţ se taie pentru consum propriu peste 37.000 de porci cu greutăţi peste 100 de kilograme în viu. Acestora li se adaugă peste 10.000 de grăsuni care ajung la abatoare pentru a deveni preparate tradiţionale vândute prin reţelele comerciale.

Porcii graşi s-au vândut la preţuri cuprinse între 7,5 şi 10 lei kilogramul în viu

Încă de la începutul lunii decembrie târgurile de ţară din judeţ au fost animate. Fermierii au început să scoată la vânzare porcii graşi disponibili pieţei libere. Dacă în prima decadă a lunii decembrie vânzarea acestor animale destinate preparării produselor tradiţionale n-au avut trecere, a început ofesiva prin mica publicitate. Ofertele au fost generoase.

Porcii cu greutăţi peste 200 de kilograme indiferent cu au fost animale recondiţionate (scroafe şi vieri castraţi) s-au mai tinere au fost oferiţi la preţuri fără concurenţă. Majoritatea celor care au deţinut şi mai deţin asemnenea exemplare au solicitat preţuri apropiate de 7,5 lei/kilogramul în viu.

După cum arată statisticile, fermierii sătmăreni indiferent de condiţii au încercat să aibă în bătături porci măcar pentru consumul familiei. Datele din pieţe arată că au fost suficiente exemplare pentru a fi scoase unele la vânzare. În funcţie de greutatea porcului, de rasă, dar şi de zona judeţului preţurile au fost cuprinse între 8 şi 10 lei kilogramul în viu.

Asemeni anilor anteriori n-au lipsit nici ofertele de porci din rasele Mangaliţa şi Vietnamezi, a căror carne şi slănină s-au dovedit mai sănătoase, susţin anumite surse. Preţul acestor porci a fost şi se pare că rămâne ridicat. În târguri s-au cerut sume consistente. Se pare că preţul de vânzare n-a scăzut sub 12 lei kilogramul viu.

Porci graşi sunt şi în unităţile specializate
Mai multe citiţi în ediţia tipărită de vineri, 27 decembrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns