Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În judeţul Satu Mare au fost emise în primele şase luni 34 de ordine de protecţie provizorii pentru victimele violenţei domestice

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Violenţa domestică nu mai e tocmai un subiect tabu în România anului 2019, iar victime ale acestui fenomen ies tot mai frecvent în spaţiul public pentru a veni în sprijinul femeilor care trec la rândul lor printr-o formă sau alta de violenţă domestică.

Ţara noastră s-a aliniat în ultimii ani statelor care încearcă din răsputeri să lupte la foc constant împotriva violenţei domestice şi iată că România este printre cele 10 state europene care au linii telefonice de urgenţă pentru victimele violenţei domestice.

Call center cu număr unic la nivel naţional pentru a semnala situaţii de violenţă

Linia 0800.500.333 este funcţională non stop din noiembrie 2015 şi este gratuită din orice reţea, fiind gestionată de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse. La call center-ul cu număr unic la nivel naţional se pot semnala situaţii de violenţă domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau dicriminare multiplă. Pe parcursul anului trecut, în cadrul call center-ului au fost primite 1.963 de apeluri.

Majoritatea celor care au sunat la numărul gratuit au fost femei, 1.284 la număr. În ceea ce priveşte calitatea apelantului, 592 de persoane au sunat ca victime ale violenţei domestice, traficului de persoane ori egalităţii de gen. 302 persoane au sunat la 0800.500.333 în calitate de martor al unui act de violenţă domestică. Din judeţul Satu Mare s-a sunat la acest număr de ajutor de 14 ori în 2018.

Judeţele cu cele mai multe ordine de protecţie provizorii

Săptămâna aceasta, Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor a dat publicităţii statistica pentru perioada ianuarie – iunie 2019 a datelor pivind ordinele de protecţie provizorii emise de poliţişti, statistici puse la dispoziţie de Inspectoratul General al Poliţiei Române la solicitarea Centrului FILIA. Conform statisticilor, la nivel naţional au fost emise 3.616 ordine de protecţie provizorii. În judeţul Satu Mare, în primele şase luni, poliţiştii au emis 34 de astfel de ordine. Satu Mare, conform hărţii naţionale, stă destul de bine la acest capitol. Mai puţine ordine de protecţie provizorii au fost emise doar în Mehedinţi, 31, Covasna – 27, Ilfov – 20 şi în Sibiu – 20. În rest, în judeţele vecine a fost necesar a fi emise mult mai multe: 96 în Maramureş, 88 în Bihor, 36 în Sălaj. Judeţele cu cele mai multe ordine de protecţie provizorii emise de poliţişti sunt: Vaslui – 199, Brăila – 160, Prahova – 159, Neamţ – 147, Caraş Severin – 119, Vâlcea – 107. În Capitală au fost emise 485.

Ordine încălcate de agresori

Nu toate ordinele de protecţie au fost respectate. Din statistici reiese că 72% au fost respectate, iar 28% încălcate. În Satu Mare, de exemplu, 24 de ordine de protecţie au fost respectate, iar 16 încălcate. Cât despre ordinele de protecţie provizorii, 92% au fost respectate de agresori, iar 8% încălcate. În judeţul Satu Mare, 28 de ordine de protecţie provizorii au fost respectate, iar 6 încălcate de agresori.
Legea nr. 217 din 2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, în vigoare din iulie anul trecut, e cea care introduce în legislaţia românească ordinul de protecţie provizorie pentru victimele violenţei domestice.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns