Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În județul Satu Mare predomină riscurile de cutremur și inundații

harta zonelor de risc din judetul Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
harta zonelor de risc din judetul Satu Mare
harta zonelor de risc din judetul Satu Mare

În ședința ordinară a CJSU au fost prezentate tipurile de riscuri existente în județ

Marți, 8 aprilie, începând cu ora 14,30, în Sala mică a prefecturii a avut loc ședința ordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Satu Mare.

Alături de prefectul dr. Eugeniu Avram care a condus ședința, din partea prefecturii s-au mai aflat subprefectul Tamas Alfatter și Ramona Antonescu, șefă de serviciu.

La Ordinea de zi s-au aflat două teme principale și punctul “Diverse”. Cele principale au fost: 1. Prezentarea tipurilor de risc existente la nivelul județului Satu Mare”; și 2. “Evoluția alunecărilor de teren în județ”, punct la care s-a pus un accent deosebit asupra situației din satul Babța, comuna Bogdand.

 Toate primăriile trebuie să aibă un Plan pentru situațiile de risc

Locotenent colonel Constantin Ganea, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Someș” Satu Mare a prezentat sintetic, cu ajutorul retroproiectorului, criteriile după care se clasifică situațiile de risc și zonele în care predomină una sau mi multe astfel de situații.

Am aflat astfel că, de pildă, în municipiul reședință de județ riscul de cutremur este unul mic, în schimb există un risc mare de inundații.

În schimb, în zonele Carei și Halmeu există un risc de cutremur mai mare decât în alte zone ale județului. În zona Halmeu există însă și alte riscuri principale cum au fi cel de contaminare cu substanțe periculoase sau incendii ce pot apare la transportul acestui gen de substanțe și a carburaților.

În zona Carei, caracterizată prin categoria “risc principal de cutremur”, în afara municipiului, mai sunt încadrate în această categorie și comunele Andrid, Berveni, Căpleni, Căuaș, Foieni, Moftin, Petrești, Pișcolt, Sanislău, Santău, Tiream și Urziceni.

În zona seismică de “risc secundar” ce se întinde pe cea mai mare parte a județului și cuprinde 40 de orașe și comune pe teritoriile cărora intensitatea seismică este mai mică de 7 pe scara MSK (Medvedev-Sponheuer-Karnik – scara cuprinde 12 grade de cutremur, 7 fiind foarte puternic, iar  11 și 12 fiind “catastrofal” și “foarte catastrofal”). În această categorie se află   municipiul Satu Mare, orașele Negrești Oaș, Tășnad, Ardud, Livada, precum și comunele Acâș, Apa, Bârsău, Beltiug, Bixad,  Bogdand, Botiz, Călinești, Cămărzana, Cehal, Certeze, Craidorolț, Crucișor, Culciu, Doba, Dorolț, Gherța Mică, Homoroade, Hodod, Lazuri, Medieșu Aurit, Micula, Odoreu, Orașu Nou, Păulești, Pir, Pomi, Săcășeni, Săuca, Socond, Supur, Terebești, Târșolț, Turulung, Valea Vinului, Vama, Vetiș și Viile Satu Mare.

 Citiți continuarea pe ediția tipărită de miercuri, 9 aprilie, a Informației Zilei

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns