Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In loc sa aduca turisti si bani, cladirile monument istoric zac in paragina

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Distrugerea lor se datoreaza nepasarii autoritatilor locale, dar mai ales lipsei de fonduri

Multe dintre localitatile judetului reusesc sa-si transforme zonele istorice intr-un punct de atractie pentru turisti si investitori. Din pacate, sunt destule cazuri in care cladirile monument istoric miros inca a saracie si nesiguranta. Din casele cu tencuiala cazuta si cu peretii crapati nu se aude niciun zgomot, iar in putinele magazine care functioneaza in astfel de cladiri vanzatorii pandesc, din spatele tejghelelor, fara sa mai spere, sosirea vreunui client ratacit. Imaginea unor astfel de cladiri paraginite te face sa traiesti cu mult in trecut. Pericolul unor astfel de imobile degradate paste la tot pasul, pentru ca bucati din acoperis, pereti sau de oriunde pot cadea oricand in capul trecatorilor. Astfel de cladiri se afla in centrul sau la periferia localitatilor ca de exemplu: Baia Sprie, Sighetu Marmatiei, Seini, Baia Mare, Tg. Lapus etc. Exteriorul unor astfel de cladiri este sub orice critica. Tencuiala de pe peretii exteriori sta sa cada, in timp ce bucati de pe balcoanele cladirilor s-au desprins de-a lungul timpului, generand pericol pentru trecatorii mai putini norocosi. Pe langa bucati sanatoase de tencuiala cazute de pe fatade, ornamentele se desprind, in timp ce altele stau amenintatoare precum sabia unul calau peste capul cetatenilor. Aici am aminti fosta cladire a parohiei romano-catolice din Baia Sprie, unde pana in acest an a functionat o scoala. Tot in acest oras, s-a lasat de izbeliste fosta inchisoare, al carui acoperis si pereti s-au daramat.

In Tg. Lapus, hotelul s-a distrus in timp, singurele care mai bantuie prin incaperi fiind pasarile. ~n zona Ulmeniului, si nu numai, sunt foste castele care s-au distrus din nepasarea autoritatilor locale, dar mai ales din cauza lipsei de fonduri. Pe Valea Rosie, in Baia Mare, fostul castel de apa se afla in paragina, cu toate ca Primaria si-a manifestat de mai multe ori intentia sa o puna in valoare.

Castelul Teleki, din Pribilesti, are o vechime de aproape 300 de ani si a fost folosit ca si resedinta de vara de catre nobilul Geza Teleki. ~n perioada comunista, dupa emigrarea in strainatate a familiei Teleki, castelul a avut intrebuintari diverse (sala de bal, sala de cinema, depozit pentru cereale, sediu de CAP). A intrat de mai multe ori in atentia autoritatilor locale, Ministerul Culturii renovand acoperisul in 1998. Castelul a fost revendicat si cumparat de un urmas englez a familiei Teleki in 2007, cu scopul de a-l renova si de a reface arhitectura initiala a vechiului domeniu Teleki.

Urmasii nostri au toate sansele sa vada monumentele istorice din fotografii

Multe dintre obiectivele istorice au devenit peste ani toalete publice. Cele mai degradate sunt in special fostele cinematografe, lacasuri de cult, conacuri boieresti, hoteluri, cooperative de consum etc. Superbele ornamente de pe astfel de cladiri sunt acum lasate de izbeliste. Din cauza intemperiilor, acestea dispar incetul cu incetul, astfel incat generatiile care vin din urma vor lua pulsul istoriei doar din fotografii. Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice prevede ca in categoria monumentelor intra o constructie sau parte de constructie, impreuna cu instalatiile, componentele artistice, elementele de mobilare interioara sau exterioara care fac parte integranta din acestea, precum si lucrari artistice comemorative, funerare, de for public, impreuna cu terenul aferent delimitat topografic, care constituie marturii cultural-istorice semnificative din punct de vedere arhitectural, arheologic, istoric, artistic, etnografic, religios, social, stiintific sau tehnic. Ori astfel de cladiri gasim la tot pasul in localitatile Maramuresului. Oriunde gasim monumente istorice de pe care se desprinde tencuiala sau ornamentele, periclitand siguranta trecatorilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Lumanarea de Inviere

Asculta acest articol In noaptea de Inviere fiecare tanar sau batran vine la sfantul lacas de cult ca sa ia