Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În pădurile din Ţara Oaşului ar exista în jur de 20 de urşi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Urşii, alături de lupi şi de pisica sălbatică, se numără printre speciile protejate prin lege în România. Cu alte cuvinte, vânarea acestora este interzisă. Iată că o postare pe pagina de socializare a lui Romi Coza, primarul comunei Crucişor, se transformă într-un semnal adresat locuitorilor comunei, iubitori de ciuperci.

Primarul, la semnalul primit din partea paznicului de vânătoare şi a unor pădurari, îi anunţă pe localnici, că în pădurile din zonă au fost găsite urme de urs, după aproape 40 de ani de absenţă. Romi Coza, practic caută modalitatea de informare pentru a-i feri de incidente neplăcute pe cei care în această perioadă ies la cules de ciuperi, fiind deja prezent hribul mai ales, alături de alte specii. Referitor la populaţiile de urs din judeţ, Daniel Dragoş, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi – AJVPS Satu Mare, unul dintre participanţii la acţiunea de evaluare a urşilor din judeţ, spunea că, în prezent, în judeţ, în mod expres în zona Oaş ar exista aproximativ 20 de urşi, printre care se regăsesc şi ursoaice cu cel puţin câte doi pui, exemplare care pot fi periculoase, dacă sunt luate prin surprindere de către om. Efectivul menţionat mai sus pare să fie de 8 – 10 ori mai mare, comparativ cu efectivul optim, care ar fi de doar 2-3 exemplare pentru tot judeţul. Şi acesta, asemeni primarului din Crucişor, atrage atenţia populaţiei că prin păduri nu ar fi exclus să se întâlnească cu ursul … aflat în căutare de hrană.

Se impune multă precauţie la ieşirea în mediul silvatic. La nivel naţional sunt semnalate numeroase situaţii în care urşii au atacat omul, situaţii de evitat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns