Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In Postul Pastelui, bisericile se lupta pentru avere

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ortodocsii considera ca Vaticanul se amesteca in treburile interne ale comunitatii

[slideshow id=6171]

Conflictul legat de restituirea terenurilor bisericesti din Sapanta ia amploare. Desi legea este de partea greco-catolicilor, ortodocsii, care sunt majoritari in comuna, se opun cererii de eliberare a titlului de proprietate de catre Comisia judeteana de fond funciar. Ei cer ca averea sa se imparta proportional cu numarul de enoriasi si spun ca, daca nu se va tine cont de acest lucru, vor iesi cu securile si vor face “moarte de om”.

Litigiul dintre cele doua biserici dureaza de foarte multi ani. Biserica greco- catolica revendica toata averea bisericii< terenuri agricole, paduri, cladirea bisericii, cimitirele, casa parohiala, manastirea Sapanta Peri, cu bunurile aferente. Conform legilor proprietatii, cererea de restituire a proprietatilor de catre Biserica greco-catolica este indreptatita, iar Comisia judeteana de fond funciar are obligatia de a respecta legea. Numai ca intervine situatia de fapt, a reprezentativitatii celor doua culte si a modului in care a fost dobandita averea bisericii. Comuna numara 3.000 de credinciosi ortodocsi si cateva zeci de greco-catolici. “Padurea si toate celelalte terenuri au fost donate bisericii de mosii si stramosii nostri. Nu a fost donata unei biserici anume, ci bisericii din localitate. Aceasta avere, dincolo de orice lege, apartine comunitati, care acum este ortodoxa”, sustine preotul ortodox Iustin Leon Lutai. Avocatul Bisericii Ortodoxe, Toader Sustic, considera ca nu este normal ca o minoritate care insumeaza o mana de oameni sa beneficieze de toate drepturile, iar 3.000 de cetateni sa fie privati de ceea ce li se cuvine.

Comisia judeteana trebuie sa tina cont de realitatile din comuna

“Comisia Locala de fond funciar cunoste realitatea din comuna si a adoptat  principiul proportionalitatii vis-a-vis de cele doua culte. Comisia judeteana a nesocotit concluziile si propunerile Comisiei locale si a emis Hotararea 660/2002 prin care s-a invalidat suprafata de 30 hectare de padure pentru cultul ortodox si s-a validat pentru Parohia greco-catolica”, explica avocatul Sustic. Hotararea a fost atacata in instanta, iar cauza s-a perimat. Insa, prin incheierea de perimare, s-a dispus de catre instanta suspendarea punerii in posesie sau eliberarea titlului de proprietate pana la solutionarea cauzei. Intre timp a fost deschis un alt proces.

Scenariul unui film de groaza: “oamenii vor iesi cu securile”

Primarul in exercitiu, Ioan Turda, crede ca daca lucrurile nu se vor limpezi si va trebui sa puna in posesie Biserica greco-catolica, “ortodocsii vor iesi toti cu securile. Nu vreau sa se creada ca sunt de partea lor, dar vreau liniste in comuna. Ne trezim in Postul Pastelui ca ne luptam pentru avere. Ce credinta avem?”, se intreaba cel mai mare gospodar al comunei. Si, totusi, oamenii spun ca isi vor apara pamanturile cu pretul vietii.

“Consider ca este o imixtiune a Vaticanului in treburile interne ale comunitatii din Sapanta”

Preotul ortodox Iustin Leon Lutai considera si el ca trebuie sa se tina cont  de starea de fapt din celebra localitate.

“Comisia locala cunoaste realitatea. Vaticanul nu a donat si nu a cumparat niciun teren in Sapanta. Toate bunurile s-au obtinut din truda stramosilor nostri. Nu are dreptul Vaticanul sa revendice bunurile bisericii noastre, pentru ca bunurile bisericii ortodoxe apartin comunitatii, in timp ce bunurile bisericii catolice apartin Vaticanului. Consider ca este o imixtiune a Vaticanului  prin intermediul reprezentantilor lor in Romania in treburile interne ale comunitatii ortodoxe de la Sapanta si ca aceasta avere apartine acestor oameni”, a declarat preotul ortodox Iustin Leon Lutai.

Legea este de partea greco-catolicilor

La randul sau, preotul paroh Mihai Adrian Grigor considera ca dreptatea este de partea sa.

“Comisia locala blocheaza nejustificat eliberarea titlului de proprietate de catre Comisia Judeteana. Hotararea 660/ 2002 a ramas definitiva si irevocabila. Punerea in posesie a avut loc, singura problema fiind eliberarea titlului de proprietate. La momentul de fata Hotararea 660/2002 nu face obiectul niciunui proces pe rolul instantelor de judecata, iar cererea de interventie a Parohiei Ortodoxe Sapanta in dosarul 1131/2009 priveste o alta hotarare a Comisiei judetene”, spune Grigor.

Intrebat daca nu considera ca bunurile ar trebui impartite pe principiul reprezentativitatii, parohul a spus ca “nicio lege civila nu conditioneaza dreptul de proprietate de numarul de enoriasi. Bunurile apartin Bisericii greco-catolice”.

Care este parerea oamenilor?

La sedinta de fond funciar desfasurata ieri la Prefectura Maramures s-au prezentat si cativa localnici. E adevarat, toti fac parte din cultul ortodox, dar reprezinta parerea a 90% dintre vietuitorii comunei. Ei cred ca averea bisericii trebuie impartita proportional cu numarul de credinciosi.

“Am 81 de ani si sunt slujitor al Sfintei Biserici de 63 de ani de cand slujesc la strana. Inainte am fost greco-catolici. Pana in ‘48 a fost o singura biserica in Sapanta. Atunci am trecut la ortodocsi toti credinciosii. Din 2002, cateva persoane s-au rupt de la credinta ortodoxa si au trecut la greco-catolici, pentru interese, ca sa poata beneficia de bunurile bisericii. Ca terenurile au figurat pe biserica greco-catolica. Aceste terenuri au fost donate de mosii si stramosii nostri la biserica. A fost o traditie la noi in comuna ca familiile fara copii sa doneze pamantul bisericii. Dar si alti credinciosi donau pamant. Si acuma cateva persoane vor sa ne dezbine si sa beneficieze de bunurile bisericii”.

Ion Stan – membru al Consiliului Parohial Ortodox

“Am fost nascut in timpul cat a fost catolicism. Cand au venit comunistii, tot satul a trecut la ortodocsi. Acum, cinci sase familii s-au facut greco- catolici sa aiba castig. A fost o singura biserica, de ce sa ia o mana de oameni tot. Daca nu se poate sa ne faca dreptate dupa cati suntem, mergem si taiem padurea. E drept sa ia cateva persoane toata averea bisericii? Catolicii umbla dupa castig”.

Gheorghe Turda, fost primar in perioada ‘92-’96

“Conflictul a aparut inca din 2002, cand au aparut acesti asa-zisi catolici care revendica tot. Eu lucrez si acum ca membru in Comisia locala de fond funciar. Greco- catolicii n-au fost de acord sa dam pamantul in raport cu numarul de enoriasi. Averea bisericii este a bunicilor si strabunicilor nostri. Nu a adus-o nimeni nici de la Vatican, nici de la actualul preot greco- catolic. Atat biserica, cat si terenurile sunt ale batranilor satului si ale urmasilor lor”.

Referitor la conflictul dintre cele doua culte, fostul primar povesteste ca in familia lui sunt si catolici, si ortodocsi, dar ca nu vrea sa-si dezbine familia pe considerente religioase.

“Am avut destule conflicte in timpul care a trecut. Cunosc situatia comunei. Si alegerile de demult s-au tinut cu armata si Politia. Generalul Ion Marin a fost la Sapanta, pentru a mentine ordinea la alegeri. Nu degeaba a spus Teodor Stolojan «Sapanta este un butoi de pulbere pentru Romania».

Turda a lasat sa se inteleaga ca sapantenii nu vor lasa patrimoniul bisericii pe mana catolicilor, indiferent de decizia judecatorilor.

“Averea o vom apara cu trup si sange”, a concluzionat el.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns