Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MESAJE ÎNȘELĂTOARE

În România ia amploare o nouă metodă de fraudă online

În România ia amploare o nouă metodă de fraudă online
Infractorii cibernetici inventează frecvent modalități de a păcăli cetățenii care de multe ori sunt copleșiți de valurile de informații, dezinformări și noutăţi tehnologice.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mai nou, folosesc numele FBI pentru a convinge potențialele victime să le ofere acces la date personale.

 

Cel mai mare succes pentru aceşti infractori este atunci când victimele sunt determinate să trimită sume de bani fără ca hackerii să mai fie obligați să fure datele bancare. Încercări de fraudare online cu utilizarea siglei și numelui FBI au apărut recent și în România.

 

În email-urile trimise hackeri sunt mai multe mesaje. Primul spune că agenții FBI au avut timp să se ocupe de o investigație la o bancă americană și au stabilit că adresantul poate ridica milioane de dolari. Mai mult, și alte agenții au colaborat pentru a elucida dacă există sau nu dreptul de ridicare a banilor din bancă.

 

”FBI Washington, DC împreună cu alte agenții de investigație relevante aici în Statele Unite ale Americii au fost recent informați prin rețeaua noastră globală de monitorizare a informațiilor că aveți o plată întârziată în valoare de 10,3 milioane USD la Citibank. S-ar putea să vă intereseze să știți că ne-am luat timpul nostru pentru a analiza acest proiect, așa cum este stipulat în protocolul nostru de operare și au confirmat în cele din urmă că plata / tranzacția cu Citibank este 100% autentică și aveți dreptul legal de a solicita fondul fără nici o întârziere suplimentară. Acestea fiind spuse, vă sfătuim să continuați în a trata cu Citibank, TX în consecință, deoarece vom monitoriza toate activitățile lor cu tine, precum și corespondența ta la toate nivelurile. ”

 

Al doilea mesaj din text recomandă atenție la înșelăciuni, infractorii ciberneticii încercând astfel să fie cât mai credibili.

 

 

Românii, înșelați de hackeri care folosesc numele FBI

 

Simple verificări pot scoate, însă, adevărul la lumină. Atunci când primiti un email care pare a fi de la o autoritate a statului, din România sau din străinătate, un prim pas este verificarea adresei de mail. Se găsește în partea de sus a textului și acolo sunt indicii că respectiva scrisoare electronică a fost trimisă de o instituție reală sau e doar o tentativă de fraudare. Reprezentanții Biroului Federal de Investigații lansează în mod repetat avertismente pentru ca oamenii să devină conștienți de pericolele din mediul online.

 

Escrocheriile care folosesc numele FBI și ale altor agenții guvernamentale sunt o problemă persistentă și pot apărea și prin e-mail sau mesaj text. Trăsăturile comune ale unui e-mail înșelător includ greșeli de ortografie, cuvinte lipsă și gramatică incorectă. E-mailurile frauduloase pot da impresia de legitimitate prin utilizarea imaginilor directorului FBI și/sau a sigiliului și antetului FBI. Nu trimiteți bani nimănui pe care nu îl cunoașteți personal și în care nu aveți încredere. Nu furnizați niciodată informații personale, inclusiv numărul de asigurare socială, contul bancar la telefon sau unor persoane pe care nu le cunoașteți, avertizează reprezentanţii FBI. Dacă ar fi urmați pașii indicați în email, victima ar putea să ofere hackerilor ceea ce își doresc, fară să realizeze că este escrocată. Și, mai mult, cine a fost păcălit o dată riscă să o pățească și a doua oară.

 

Alexandru Apetre, expert în cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică: Ingineria socială cu cât e mai bine pusă la punct cu atât e mai susceptibilă în a păcăli chiar și oameni bine informați. Atacatorii își fac baze de date cu persoanele pe care au reușit să le păcălească și ulterior ori împart bazele de date între grupări ori aceeași grupare își schimbă un pic modalitatea de operare și încearcă să scoată bani suplimentari. Experții recomandă ca fiecare mesaj sau apel telefonic suspect să fie verificat de către cel care îl primește. Există riscul ca cei înșelați să ajungă chiar în situația de fi cercetați penal dacă tranzacțiile efectuate în numele lor au fost destinate unor activități ilegale precum cumpărări de droguri sau de arme.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns