Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În România sunt activi în prezent numai 50 de “business angels”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
numai 50 de business angels
În România sunt acum numai 50 de business angels

Guvernul reglementează finanţarea afacerilor IMM cu ajutorul acestui sistem

Termenul de “business angels” (îngeri ai afacerilor) provine de pe Broadway, unde unele persoane încercau să facă rost de bani pentru teatru. Primul care l-a folosit, în 1978, a fost profesorul Universităţii din New Hampshire, William Vetzel.

Proiectul prin care Departa­mentul pentru IMM-uri şi-a propus să reglementeze pentru prima dată finanţarea afacerilor mici şi mijlocii cu ajutorul investitorilor de tip „business angels“ a fost aprobat de guvern, odată ce Strategia guvernamentală pentru dezvol­tarea sectorului IMM pentru orizontul de timp 2020, elaborată de ministrul Florin Jianu, a fost de asemenea adoptată.

IMM-urile careau nevoie de capital pot apela la ace;ti “îngeri ai afacerilor”

Astfel, IMM-urile, dar şi start-up-urile care au nevoie de capital pentru a se dezvolta vor putea apela oficial la ajutorul unui “business angel“ în loc să încerce să obţină finanţare din partea băn­cilor, încă reticente în a acorda bani business-urilor mici, predispuse la risc. În schimbul unor părţi sociale cedate unui business angel, micii antreprenori, care vor să obţină finanţare din partea unui astfel de investitor, vor primi de la acesta un împrumut fără dobândă.

Timp de trei ani de la această tranzacţie, business angel-ul va beneficia de scutiri fiscale pe veniturile care îi revin din divi­dende, dar care nu vor depăşi împrumutul acordat de el micului antreprenor. În plus, tot investi­torul va fi scutit de impozit pe profitul care îi rămâne odată ce decide să facă un exit din business-ul finanţat.

În timp ce în UE există aproximativ 20.000-30.000 de busi­ness angels, România se „laudă“ doar cu circa 50 de astfel de in­vestitori, potrivit informaţiilor din proiectul de lege privind stimu­larea investitorilor individuali – business angels – elaborat de Departa­mentul pentru IMM-uri.

“Investitorii individuali ai societăţilor cu răspundere limitată (SRL) care vor să cesioneze părţile sociale pentru a înfiinţa noi întreprinderi vor beneficia de împrumuturi fără dobândă şi scutiri fiscale la dividende pentru trei ani”, a anunţat ministrul delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu. Facilitatea este inclusă într-un proiect de lege aprobat de Guvern.

“Proiectul de lege are ca scop stimularea fiscală a investitorilor individuali în vederea realizării de investiţii în întreprinderi nou-înfiinţate din categoria societăţilor cu răspundere limitată (SRL) prin acordarea de facilităţi fiscale pentru investitorii «business angels», în scopul de a fi încurajaţi de a sprijini financiar şi managerial start-up-urile care le suscită interesul de afaceri”, a anunţat ministrul.

Totodată, el a precizat că proiectul de lege îşi propune crearea cadrului legal privind finanţarea şi unele facilităţi fiscale.

“Finanţarea se realizează în doi paşi. Pe de-o parte, se cesionează părţile sociale printr-un SRL, după care se acordă acel împrumut fără dobândă, business angel-ul având scutiri pentru ceea ce înseamnă veniturile sub formă de dividende pe o perioadă de trei ani, dar nu mai mult decât echivalentul sumei pe care el a acordat-o drept împrumut, şi scutire de impozit pentru diferenţa pozitivă dintre preţul de vânzare şi preţul de cumpărare, rezultată din transferul dreptului de proprietate asupra părţilor sociale obţinute de cesionar”, a mai spus Jianu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns