Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În Satu Mare se practică agricultura ecologică pe 4.102,4 hectare

directori de institutii la sedinta Colegiului prefectural de miercuri, 22 mai
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
directori de institutii la sedinta Colegiului prefectural de miercuri, 22 mai
directori de institutii la sedinta Colegiului prefectural de miercuri, 22 mai

La ședința Colegiului prefectural a fost analizată și realizarea obiectivelor în trimestru I

Miercuri, 22 mai, de la ora 13, în Sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ a avea loc şedinţa Colegiului Prefectural Satu Mare pe luna în curs.

Ordinea de zi va cuprinde următoarele puncte: *Instituţia Prefectului Satu Mare-Prezentarea realizării acţiunilor propuse în Programul de dezvoltare economică şi socială a judeţului Satu Mare pe trimestrul I al anului 2013; *Garda de Mediu Satu Mare Satu Mare- Informare privind legislaţia în domeniu, competenţe şi principalele acţiuni întreprinse în anul 2013; *Direcţia pentru Agricultură Satu Mare-Informare privind agricultura ecologică, promovare, condiţii, stadiul autorizărilor, monitorizare şi verificări la nivelul judeţului Satu Mare; *Diverse.

Ședința a fost condusă de subprefectul Cristian Sasu, alături de care s-au aflat Sorin M. Vereș, director al Cabinetului prefectului și Cosmin Dorle, șeful Serviciului juridic al prefecturii.

 

Programul de dezvoltare economică și socială are 24 de capitole și 5 anexe

 

Directorul cabinetului prefectului a precizat la început că, dat fiind faptul că Programul de dezvoltare economică și socială respectiv Raportul pe trimestru I al anului în curs are 24 de capitole și 5 anexe, va da citire, operativ, celor mai importante aspecte conținute de program.

Am aflat astfel că în cadrul campaniei APDRP “Caravana fondurilor europene pentru un sta european” au fost organizate 6 sesiuni, în 6 comune din județ.

De asemenea, din raport reiese că în primul trimestru au fost evaluate 27 de proiecte pe diferite măsuri cuprinse în PNDR. În sectorul zootehnic, au fost finanțate din bugetul național 4.729 de cereri.

În caitolul 5, “Buget”, se spune că pe linie economică s-au efectuat 704 controale în cadrul cărora au fost constatate 514 cazuri de abateri de la legislația economico-financiară respectiv de evaziune fiscală, prejudiciul total fiind estimat la 31,82 milioane lei.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Satu Mare, Cristian Soponoș, numit cu puțin timp în urmă în funcție, a prezentat, printre altele, două acte normative și două exemple se soluționare a unor sesizări privind încălcarea legislației din domeniu. Unul dintre acestea se referă la groapa de gunoi neautorizată de pe strada I. L. Caragiale din muncipiul reședință de județ.

 

În județ sunt înregistrați  848 de operatori de agricultură ecologică

 

Ioan Cioltean, directorul Direcției Agricole a prezentat stadiul și dezvoltarea într-un ritm foarte ridicat a Agriculturii ecologice în județul Satu Mare după ce, în prealabil, a definit această ramură a agriculturii.

În continuare, vorbitorul a arătat că în județul nostru sunt înregistrați 848 de operatori care practică acest gen de agricultură pe o suprafață totală de 4.102,4 hectare.

La animale, sunt înregistrați la acest capitol: un operator cu ooi, un altul cu capre, unul cu vaci de lapte, unul cu gaăini și 6 operatori cu familii de albine. Produsele acestor operatori sunt bio, sau ecologice.

Directorul Agriculturii sătmărene a prezentat apoi condițiile de înregistrare a operatorilor din domeniul “eco” la instituția pe care o conduce, categoriile și cuantumul ajutoarelor ce se acordă, durata perioadei de conversie și alte detalii legate de acest subiect.

Măsura PNDR pe care se efectuează plăți prin APIA este 214  “Plăți agro mediu”și conține mai multe variante. A vorbit în continuare directorul Cioltean despre modalitatea de certificare a acestei categorii de produse, prețurile lor de piață, beneficii și nu în ultimul rând despre identificarea segmentelor de piață și a valorificării.

Vorbitorul și-a încheiat pledoaria astfel: “Produsele ecologice sunt foarte bune pentru organismul uman, dar presupun și niște tehnologii mai costisitoare, cu producții mai mici, dar și prețuri pe măsură. Pentru o viață mai sănătoasă,  nici un efort nu este prea mare”.

La punctul “Diverse” a intervenit numai directoarea Agenției de Mediu, Bekessy Elisabeta care a opinat că fiecare primărie ar avea nevoie de un inspector de mediu.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns