Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In semestrul I, in Maramures s-au produs 82 de accidente montane

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cei mai multi implicati sunt tineri cu varste intre 21 si 30 de ani

[slideshow id=3985]

Maramuresul, un judet daruit cu zone deosebite, este “calcat” de turisti atat vara, cat si iarna. Daca in sezonul cald ii atrag satele in care s-au pastrat traditii de sute de ani sau zonele ferite de  civilizatia distructiva, iarna sunt cautate partiile de schi. Insa frumusetile salbatice sau sporturile de iarna pot  crea turistilor neplaceri daca acestia nu respecta cateva reguli de baza. Asa se face ca anul acesta, mai exact in primul semestru al anului, s-au produs 82 de accidente montane, ne-a informat Andrei Jablanoczki, seful Serviciului Public Salvamont Baia Mare. Printre ei se numara si doi straini.

“Cele mai multe presoane implicate in accidente montane sunt de sex masculine, iar intre categoriile de varsta predomina persoanele intre 21 si 30 de ani. Au fost si persoane accidentate mai mici de opt ani, trei la numar, dar predomina cei de 15-30 de ani”. Interlocutorul a mai spus ca majoritatea accidentelor s-au produs iarna, mai exact pe partiile de schi. Din totalul acestor evenimente inregistrate in primul semestru al anului, 77 s-au produs pe partiile de schi amenajate. Alte cinci au avut loc in zona alpina, la un concurs de mountain bike. Din fericire, sezounul hibernal de la inceputul anului nu a creat probleme ca urmare a avalanselor.

Foarte multe entorse

Accidentele montane s-au produs cu precadere in Muntii Gutai (77 de cazuri) si in zona Lapusului. Cele mai frecvente probleme ale schiorilor au fost entorsele, ele reprezentand aproape jumatate din totalul evenimentelor produse. S-au ales cu fracturi de membre superioare noua schiori, iar cu fracturi de membre inferioare 4 cetateni. Alte 20 de persoane au sfarsit distractia de pe partii sau de trasee cu plagi mai mult sau mai putin grave, opt au semnalat lipotimii, iar un cetatean a facut comotie cerebrala. Toti accidentatii au putut fi transportati pentru acordarea ingrijirilor medicale. Andrei Jablanoczki a mai atras atentia ca pe potecile din padurile maramuresene multi s-au ratacit, indeosebi cei care porneau sa culeaga ciuperci, dar au fost recuperati de salvatorii montani. :eful Serviciului Public Salvamont Baia Mare recomanda celor care vor sa acceada in zonele montane sa adopte un echipament adecvat ( nu tocuri si fustite mini cum am vazut acum cativa ani la Izvoare), sa-si aleaga traseele conform pregatirii lor fizice si sa anunte plecarea lor, inclusiv unde vor sa anunte si in cat timp pentru a se putea sti unde sa fie cautati in caz ca apar probleme.  Interlocutorul a mai precizat ca cele mai multe accidente s-au produs la Cavnic, desi aluenta de schiori a fost pe partiile de la Suior, si ca toate au fost anuntate prin numarul de urgenta 112. Ar mai fi de subliniat ca fata de anul trecut, numarul persoanelor implicate in accidente montane se mentine relativ constant, cu  specificarea ca in 2009 mai multi straini au avut astfel de probleme.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns