Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În structura actuală de personal ANIF are un angajat la trei staţii de pompare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Intalnire a fermierilor din zona Carei cu prefectul Eugeniu Avram si reprezentantii ANIF
Intalnire a fermierilor din zona Carei cu prefectul Eugeniu Avram si reprezentantii ANIF

Fermierii sătmăreni sunt hotărâţi să ceară subvenţie pentru desecări

    Specialiştii în domeniu susţin că aproape 70% din suprafaţa agricolă a judeţului suferă de exces de umiditate în condiţiile unor precipitaţii abundente. În această primăvară efectele sunt mai mult decât vizibile. Acesta pare să fie şi motivul pentru care vineri, 19 aprilie, la Carei, s-au întâlnit fermiri din zona Carei, Cămin, Căpleni, Berveni, Moftin, cu prefectul Augeniu Avram şi cu Adrian Bucureştean, directorul Autorităţii de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) – Filiala Satu Mare. Tema întâlnirii a fost găsirea unor soluţii de a deseca în timp util suprafeţele de teren destinate unor culturi agricole, în vederea însămânţărilor de primăvară. Dacă în sudul ţării se acordă subvenţii pentru irigaţii, în zona noastră şi pe tot vestul României ar fi necesare fonduri pentru desecări, susţin fermierii. Reprezentantul ANIF a subliniat faptul că actuala structură de personal prevede la trei staţii de pompare este un angajat.

Sute de hectare sunt băltite şi în prezent

Fermierii care au provocat această întâlnire a subliniat faptul că spre deosebire de anii precedenţi, excedentul de precipitaţii a condus la băltiri pe sute de hectare în zonele menţionate mai sus. În 45 de zile, la noi în judeţ au căzut peste 350 de litri de apă pe metrul pătrat, norma statistică pentru un jumătate de an.

Cultivatorii terenurilor din zonele menţionate s-au manifestat dispuşi să contribuie financiar, cu utilaje şi cu resurse umane pentru decolmatarea canalelor colectoare. Adrian Bucureştean s-a dovedit receptiv la o asemenea ofertă, menţionând că unitatea pe care o conduce nu mai are obligativitatea de a presta activităţi de desecare. Acestea se pot face pe baza unor contracte de prestări servicii, încheiate individual cu fermierii.

Tariful de lucru în asemenea situaţii este de 100 de lei/hectar/an, din care care fermierul este obligat să suporte 42 de lei. Fără asemenea contracte ANIF nu poate să intervină legal. Legislaţia nu permite activităţi de acest gen nici în zona transfrontalieră cum este cea de la Berveni. Cu susţinerea vicepremierului Liviu Dragnea s-a obţinut o derogare pentru perioada critică descrisă în alte numere ale ziarului nostru.

Ca urmare a unei colaborări între fermieri şi unitatea care exploatează staţiile de pompare şi canalele colectoare, pierderile de producţie s-ar diminua, iar pe vreme de secetă canalele colectoare ar putea fi utilizate drept canalel de irigaţii. Desigur, la o înţelegere cu ANIF.
Referitor la tariful menţionat mai sus, fermierii au formulat o serie de obiecţiuni. Ei susţin faptul că plătesc sume însemnate la bugetul statului, motiv pentru care nu consideră normal să li se solicite bani pentru desecări.

În situaţii speciale au fost puse în funcţiune staţiile de pompare

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns