Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Patru sătmăreni intoxicaţi cu ciuperci au intrat în comă

S-a dovedit a fi amanita pantherina, mulți o confundă cu piciorul căprioare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
 S-a dovedit a fi amanita pantherina, mulţi o confundă cu piciorul căprioare
S-a dovedit a fi amanita pantherina, mulţi o confundă cu piciorul căprioare

Cazurile de intoxicaţie cu ciuperci otrăvitoare sunt din ce în ce mai frecvente. P]nă în prezent 34 de persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe Satu Mare.
Dacă în materialele anterioare anunţam că  numărul persoanelor afectate de consumul de ciuperci a ajuns la 21, în acest sfârşit de săptămână alte 14 persoane au fost internate.
Medicul Paula Mare ne mărturiseşte că pacienţii au ajuns la Spitalul Judeţean Satu Mare acuzând simptome precum greţuri, vărsături, dureri musculare şi  halucinaţii. Patru dintre aceştia au intrat în comă. Printre ei se află şi un copil de 10 ani a cărui stare este momentan critică.

Alte 13 persoane au ajuns la spital

Situaţie îngrijorătoare în Satu Mare, după ce alte 13 persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe, prezentând simptome cauzate de consumul de ciuperci otrăvitoare. Începând cu dimineaţa zilei de 18 octombrie şi până în 19 octombrie, numărul cetăţenilor care au căzut în capcana aşa-zişilor cunoscători de ciuperci a crescut de la 21 la 34. Rudele pacienţilor susţin că au cumpărat ciupercile cu încredere de la comercianţii din pieţele sătmărene. “Am cumpărat ciupercile de la comercianţii din piaţă. Nu ştiu să deosebesc ciupercile comestibile de cele otrăvitoare, de aceea am şi preferat să le cumpăr, astfel gândindu-mă că nu voi avea probleme. Se pare că m-am înşelat, iar acum trag ponoasele de pe urma acestei achiziţii. Categoric nu voi mai cumpăra ciuperci decât din centrele comerciale. Sfătuiesc toţi oamenii să facă la fel“, a declarat o rudă a unui pacient.
În această perioadă numărul ciupercilor, fie ele comestibile sau nu, de pe pajişti sau din păduri, este foarte mare. Tot în această perioadă, cunoscătorii şi pasionaţii cutreieră zonele unde ştiu că pot găsi ciuperci, pentru a le culege. Cert este că nu de fiecare dată ceea ce omul cunoaşte este şi adevărat. Din nefericire, doar într-o săptămână, numărul celor afectaţi în urma ingerării de ciuperci otrăvitoare aproape că s-a dublat în comparaţie cu numărul pacienţilor internaţi în anul 2013.     “Din nefericire, trebuie să vă anunţ că alte 13 persoane au fost internate în diferite secţii din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare. Patru dintre aceştia au ajuns la noi în comă. Printre aceştia se află şi un copil de 10 ani, care în acest moment se află într-o stare critică. Ciuperca a fost identificată, aparţin[torii unei familii au adus o ciupercă. Aceasta s-a dovedit a fi amanita pantherina, mulţi o confundă cu piciorul căprioarei“, a declarat medicul Paula Mare, reprezentant al Spitalului Judeţean Satu Mare.
Totodată, Paula Mare face un apel către toţi cetăţenii judeţului Satu Mare. Aceasta insistă să transmită sătmărenilor, pe această cale, să nu consume sub nicio formă ciuperci fără a fi 100%  convinşi că sunt comestibile.

Simptomele cauzate de ciupercile otrăvitoare

Simptomele pot să apară la câteva ore după consum sau doar la câteva zile după consumarea ciupercilor otr[vitoare. Acestea sunt variate, unele ciuperci provocând dureri de burtă, greţuri, vărsături, diaree, deshidratare, tulburări de cuno;tinţă, tremurături, halucinaţii, comportament bizar, convulsii sau chiar mai grav, distrug hematiile din sânge, astfel alterând transportul oxigenului.
Cel mai grav lucru ce se poate întâmpla este ca respectivei persoane să îi fie afectaţi rinichii, iar în caz de supravieţuire, nefrita poate duce la insuficienţă renală cronică.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Lasă un răspuns