Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În ultimii 7 ani, numărul sătmărenilor care primesc ajutor de încălzire a scăzut cu 55%

La ședința Comisiei Județene privind Incluziunea Socială
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

sed incluziune sociala

Miercuri, 30 octombrie 2013, în Palatul Administrativ a avut loc şedinţa Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială, pe ordinea de zi fiind patru puncte, plus Diverse.

Şedinţa a fost condusă de subprefectul Cristian Sasu, fiind prezenţi reprezentanţi ai multor instituţii publice şi organizaţii nonguvernamentale din judeţul Satu Mare.

 

789 de cereri la gaz, 16 la lemne şi 7 la energie electrică în municipiu

 

Cele patru teme expuse de specialişti au fost cele privind noutăţile legislative în ceea ce priveşte acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţei, informaţii generale privind modul de desfăşurare a procedurii de distribuire a alimentelor provenind din fondurile de intervenţie comunitară, informaţii privind acordarea birselor de şcolarizare şi prezentarea planului de acţiuni privind incluziunea socială pe semestrul I 2013. Primele două puncte de pe ordinea de zi au fost prezetate de Adrian Balaj – şef Birou Prestaţii Sociale în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare (SPAS). Acesta a început cu o comparaţie privind numărul de cereri preluate de SPAS din 2006 încoace la capitolul ajutoare de încălzire: “Dacă în 2006 observăm că erau înregistrate 17.891 de cereri pentru acordarea ajutorului la încălzirea locuinţei cu caz, respectiv 783 la lemne, în 2012 în municipiul Satu Mare erau doar 2.444 de cereri la gaz şi 53 la lemne. O scădere impresionantă”, constată şeful Biroului Prestaţii Sociale. Situaţia statistică pe anul în curs arată şi ea o continuă scădere a numărului de solicitanţi. Până în momentul de faţă, când mai sunt două săptămâni până la finalizarea procedurii de preluare a cererilor pentru întreg sezonul rece, adică noiembrie 2013 – martie 2014, sunt înregistrate 789 de cereri la gaz, 16 la lemne şi 7 la energie electrică. Specialiştii pun această scădere pe seama listei bunurilor care limitează accesul la ajutoare financiare, a nivelului de venit, care e de maxim 615 lei venit net pe membru de familie, neschimbat nici acesta de vreo trei ani şi pe seama verificărilor care au loc în teren. Potrivit celor spuse de Adrian Balaj, după verificările din teren au fost întocmite în municipiu pe sezonul rece anterior 300 de dispoziţii de recuperare a sumelor încasate necuvenit.

 

Principalele modificări la încălzire

 

Adrian Balaj a prezentat şi principalele modificări din acest an la capitolul acordării ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei< noutatea privind faptul că se poate solicita ajutor la încălzirea cu energie electrică, faptul că plata ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu lemne se primeşte într-o singură tranşă pentru tot sezonul rece, la început. Se estimează că banii vor putea fi ridicaţi prin decembrie. Anul acesta a apărut şi formularul unic şi s-a modificat lista cu bunuri care duc la excluderea acordării ajutorului prin înlocuirea autovehiculelor cu capacitate de peste 1600 cmc cu autovehicule cu vechime mai mică de zece ani. “O altă noutate este aceea că dacă în trecut omul era purtat de la o instituţie la alta pentru adeverinţe, de anul trecut am convenit ca verificările să se facă pe baza documentelor justificative.

În municipiu avem o bază informatică interconectată cu baza de date a Finanţelor Locale şi verificăm lista cu bunuri informalizat, la început, ca să nu mai avem probleme după”, informează specialistul. Vă prezentăm şi câteva exemple pentru a vedea câţi bani se primesc după caz< la încălzirea cu energie electrică persoana sau familia ce are venituri până în 155 lei primeşte un ajutor la încălzire de 240 lei. Aceia care au venituri între 540,1 şi 615 lei primesc ajutor de 48 de lei. La gaz, cei cu venituri până în 155 lei primesc 262 lei ajutor de încălzire, iar cei cu venituri cuprinse între 540,1 şi 615 lei primesc 20 de lei ajutor.

Puteti citi continuarea in editia tiparita din 31 octombrie disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf).

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Ziua Europeană a Numărului de Urgenţă 112

La data de 11 februarie se sărbătoreşte în fiecare an, începând din 2009, la nivelul Uniunii Europene, Ziua Apelului de Urgenţă 112.

Pentru a marca acest eveniment poliţiştii au organizat o serie de activităţi în rândul elevilor.